ČSSD odmítá spojování Rathovy kauzy s financováním strany

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Sociální demokraté odmítají jakékoliv spojování financování činnosti či volební kampaně ČSSD s kauzou poslance Davida Ratha (dříve ČSSD), uvedl v prohlášení předseda strany Bohuslav Sobotka. Reagoval tak na Rathův projev před poslanci, ve kterém stíhaný poslanec nejasně uvedl, že v "nekompletním torzu spisu" k případu lze nalézt slova a věty o "penězích na volby, financování voleb".

Podle Sobotky je ČSSD financována zcela transparentně členskými příspěvky, zákonnými příspěvky státu a zveřejňovanými sponzorskými dary od čitelných a neanonymních subjektů.

Jakoukoli vazbu financování strany s kauzou Rath vyloučil i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. V České televizi podotkl, že v případě vyšetřování politiků se vždy jako pracovní hypotéza objeví možnost, že jde o financování strany a volební kampaně. ČSSD má auditované prostředky, vylučuju jakoukoli vazbu na peníze, které nejsou na těchto účtech vedené, dodal.

Rath v projevu před poslanci popřel, že přijal úplatek. Svou kauzu označil za připravenou politickou likvidaci nepohodlného opozičního kritika a z jejího zorganizování obvinil ministra vnitra Jana Kubiceho. Okolnosti svého zadržení s krabicí obsahující sedm milionů korun nevysvětlil. Podle policie šlo o úplatek v souvislosti s rekonstrukcí buštěhradského zámku. Rath zpočátku tvrdil, že byl přesvědčen, že v krabici bylo víno, dnes se o tom nezmínil.