ČSSD představila nový program, do roku 2022 chce zvýšit průměrnou mzdu na 40 tisíc korun

Předsednictvo ČSSD se sešlo v sídle strany

Předsednictvo ČSSD se sešlo v sídle strany Zdroj: ČTK

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
Členové vedení ČSSD při cestě z Lidového domu do Slovanského domu před zahájením konference - zleva (v popředí) Jan Birke, Miloslav Ludvík, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec a Roman Sklenák
Kateřina Valachová, Jan Hamáček a Jeroným Tejc při cestě z Lidového domu do Slovanského domu před zahájením konference.
Programová konference ČSSD
Zaorálek
14
Fotogalerie

ČSSD dnes na programové konferenci v pražském Slovanském domě představila jak svou volební kampaň, tak i konkrétní podobu programu, se kterým půjde do podzimních sněmovních voleb. Ten členové sociální demokracie jednohlasně odsouhlasili, stejně jako potvrdili Lubomíra Zaorálka volebním lídrem. Ten se bude snažit voliče získat slibovaným nárůstem průměrné i minimální mzdy, zavést chce také progresivní zdanění nebo zlepšit zdravotnictví.

Jako první na pódium předstoupil premiér a bývalý předseda Bohuslav Sobotka. Ten připomněl úspěchy strany za uplynulé volební období, hovořil ale také o novém vedení ČSSD. „V čele ČSSD je tým, který je schopný dotáhnout věci do konce. A v tom je naše hodnota. To co ČSSD slíbila, to dodržela,“ řekl Sobotka. 

Lubomír Zaorálek připomenul, že nyní čeká Česko zásadní období, neváhal tedy zavzpomínat na historii sociální demokracie a samotného Česka. Ve svém projevu Zaorálek zmínil také problematiku bezpečnosti. Kritizoval také EU a její systém uprchlických kvót. Zároveň však zopakoval, že na sebe bere zodpovědnost za výsledek voleb. 

Nový volební lídr Milan Chovanec zase několikrát poděkoval bývalému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi za jeho služby ve vedení strany.  „Jsme tu 140 let pro většinu národa. Jsme strana jistoty. Naším posláním nejsou hádky, ale obrana potřebných. Lidi nikdy neopustíme,“ dodal Chovanec

Poslední dny nebyly pro sociální demokracii příliš klidné. Nejdříve se ve volebních průzkumech propadla až na čtvrté místo za ANO, ODS a KSČM, následně pak svou funkci předsedy strany opustil premiér Bohuslav Sobotka.

 

Kromě Sobotky však svou funkci opustil také Jan Birke, který měl doposud tvorbu programu na starosti. Jeho postu se zatím ujal Milan Chovanec, je však pravděpodobné, že právě obsazení této pozice bude jedním z ústředních témat. Birke minulý týden řekl, že podoba kampaně i harmonogram jsou připraveny.

Do strany se naopak vrací bývalý premiér Jiří Paroubek. Ten se má stát členem organizace v Cerhenicích na Kolínsku. Zaorálek bližší jednání s bývalým předsedou ČSSD nevyloučil. Podle něj byla totiž chyba, že Paroubek vůbec sociální demokracii opustil.

Sledujte přenos živě:

Představení programu ČSSD pro volby 2017

Představení programu ČSSD pro volby 2017

Zveřejnil(a) ČSSD dne 17. červen 2017

 

Programová konference podle jeho názoru nepřichází pozdě, obával se naopak spíš toho, aby ČSSD nepřepálila začátek kampaně. Dosud spočívala hlavně v debatách s občany o dlouhodobé vizi s názvem Česko 20+. Z obsahové náplně kampaně ČSSD zatím zveřejnila diskutovaný návrh daňových změn, ve kterém by ale mělo měly nastat změny. Mezi další body by mělo patřit zvýšení porodného či změny v nemocenské.¨

ČSSD slibuje voličům, že bude usilovat o dobrou zemi pro život
ČSSD v programu pro sněmovní volby slibuje lidem dobrou zemi pro život, průměrný plat 40 tisíc korun měsíčně, progresivní zdanění i milionářskou daň nebo rychlejší zdravotní péči. Program dnes představila v rámci konference v Praze.

Zvýšení platů na čtyřicetitisícovou úroveň slibuje sociální demokracie do pěti let, tedy v době delší než je volební období Sněmovny. "Chceme docílit tak rychlého růstu mezd, aby v roce 2022 byla průměrná mzda přinejmenším 40 tisíc korun," uvádí se v programu. Minimální mzdu chtějí sociální demokraté zvýšit do roku 2022 alespoň na 16 tisíc korun; zákonem chtějí zaručit její pravidelné navyšování, aby činila minimálně 40 procent průměrné mzdy. ČSSD slibuje také pětitýdenní dovolenou pro všechny zaměstnance. Aktuálně je průměrná mzda v ČR 27.889 korun a minimální 11 tisíc korun.

V oblasti daní sází ČSSD na progresivní zdanění a zrušení superhrubé mzdy. "Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob a tím snížíme daně a zvýšíme příjem 98 procent zaměstnanců," uvádí program. "Snížíme daně malým a středním podnikům a zavedeme spravedlivé progresivní zdanění velkých firem s vysokými zisky," stojí v programu. Zdanění nemine podle ČSSD ani banky.

Sociální demokrace chce zavést také daň z prodeje podílů firem či akcií na stejné úrovni, jako jsou daněny dividendy. Na majetek nad 50 milionů korun plánuje zavést dědickou a darovací daň na úrovni procent a u majetku nad 100 milionů korun ve výši 15 procent.

Zrychlení zdravotní péče podle ČSSD přinese například postupná digitalizace zdravotnictví, která by měla zkrátit čekací doby u lékaře. "Zavedeme urgentní příjem v každé nemocnici poskytující služby akutní péče," slibuje ČSSD.