ČSSD zřejmě podpoří veřejné vystoupení Ratha ve sněmovně

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích.

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích. Zdroj: ctk

Případné vystoupení vazebně stíhaného poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) ve sněmovně by mělo být veřejné, shodli se poslanci ČSSD. Podle jejich předsedy Jeronýma Tejce jde o většinový názor klubu, závazné hlasování si frakce nedala. Poslanci by měli potvrzovat Rathovo stíhání pro podezření z korupce hned v úvodu červnové schůze.

„Není důvod cokoli tajit a není třeba dělat větší kabaret, než je, tím, že (předseda VV) Radek John zase bude podávat reportáž z toho, co se dělo. Ať to každý vidí sám,“ řekl Tejc. John po úterním Rathově slyšení před mandátovým a imunitním výborem uvedl, že přepisy odposlechů Ratha a dalších ukazují, „jak si rochní nad rozdělováním milionů“.

Někteří poslanci poukazují na to, že Rath by při veřejném vystoupení mohl porušit účel vazby, kterým je i ovlivňování svědků. Za uzavřené jednání se vyslovili komunisté. Opačného názoru jsou vedle sociální demokratů Věci veřejné a většinově TOP 09 a Starostové. ODS se o tom teprve bude radit.

Zatím ale není jasné, zda Rath do sněmovny vůbec dorazí. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová by podle některých médií s eskortou souhlasila, pokud by Rath o osobní účast požádal. Rath podle poslanců avizoval, že se chce na půdě dolní komory k případu vyjádřit.

Bývalý středočeský hejtman je podezřelý z přijetí sedmimilionového úplatku. Případ se týká opravy buštěhradského zámku. Sněmovní mandátový a imunitní výbor jednomyslně doporučil poslancům, aby Rathovo stíhání potvrdili.

Členové výboru se mohli v úterý seznámit s dopisem, který Rath z vazby poslal jeho předsedovi a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Rath v něm popisoval svůj pohled na případ. „Nelišil se od toho, co Rath později sdělil na výboru,“ řekl Tejc. Osobní dopis od Ratha dostal také místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. Poslanec v něm prý sděluje důvody, proč by se chtěl jednání sněmovny zúčastnit.