Czechia, nebo Czech Republic? Zeman prosazuje jednoslovný název

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Brezna, Sedmicka

Česká republika podle prezidenta Miloše Zemana nemá jako jedna z mála zemí svůj jednoslovný název v angličtině. Zeman by rád používal výraz Czechia. Zatímco u diplomatů ani politků není příliš rozšířený, své příznivce v Česku si našel.

„Používám výraz Czechia, protože zní krásněji a je kratší než chladný název Česká republika,“ prohlásil Zeman při setkání se svým protějškem Šimonem Peresem v jeho rezidenci v Jeruzalémě. Právě Peres označení Czechia použil, za což ho český prezident pochválil.

Jednoslovný anglický název Česka chybí například i v oficiálním seznamu zemí OSN. Většina států tam má kromě svého politického označení jako třeba Kingdom of Sweden (Švédské království) nebo Federal Republic Of Germany (Spolková republika Německo) zkrácený název: Sweden nebo Germany.

Czechia už od 18. století

Jednoslovné pojmenování českých zemí slovem Czechia má u nás své zastánce. Jedním z nich je sdružení Česko/Czechia, které argumentuje tím, že všechny významné země svůj jednoslovný název v angličtině mají.

Jak poznamenává geograf Leoš Jeleček z Univerzity Karlovy, pojem Czechia je známý už od 18. století, kdy se poprvé objevil na nápisech v některých kostelech - byť v latině. Příkladem může být kostel sv. Jakuba v Praze.