Czechoslovak Group a Tatra Trucks se chystají na zbrojní veletrh IDET

Obrněné vozidlo TITUS na podvozku Tatra

Obrněné vozidlo TITUS na podvozku Tatra Zdroj: CSG

Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET 2017 se uskuteční na přelomu května a června v Brně. Mezi společnostmi, které na tuto významnou akci připravují své expozice, nechybějí ani holding Czechoslovak Grop a společnost Tatra Trucks. Pro odbornou i laickou veřejnost mají nachystanou atraktivní prezentaci svých produktů.

Veletrh IDET je koncipován jako proexportní platforma pro český obranný a bezpečnostní průmysl. Koná se s podporou a za účasti nejvýznamnějších politických a vojenských představitelů České republiky. Navštíví jej zahraniční armádní delegace a delegace zahraničních ministerstev obrany pro vyzbrojování z 20 zemí světa.

Czechoslovak Group (CSG) je průmyslový holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti obranné i civilní průmyslové produkce.

„IDET se koná jednou za dva roky a pro nás představuje jedinečnou příležitost prezentovat naše výrobky na domácí scéně. Jsme přesvědčeni, že naše expozice vzbudí velký ohlas a ukážeme návštěvníkům i obchodním partnerům celou šíři naší produkce,“ láká na veletrh Lukáš Novotný, marketingový manažer holdingu Czechoslovak Group.

Obrněné vozidlo PandurObrněné vozidlo Pandur | CSG

Holding CSG se v oblasti obranného průmyslu zaměřuje na vývoj, výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů i různých druhů munice. Novinkou jsou bezpilotní letouny, jako jsou například stroje rodiny CANTAS, které zaujaly odborníky na několika zahraničních prezentacích. Na veletrhu IDET 2017 v rámci holdingu CSG představí své výrobky mimo jiné společnosti Excalibur Army, Excalibur International, Tatra Defence Vehicle, Karbox, slovenský holding MSM Group a samozřejmě automobilka Tatra Trucks.

Význam holdingu CSG a jeho společností podtrhuje i spolupráce a partnerství s významnými mezinárodními hráči v oblasti obranných technologií a průmyslu. CSG například již od roku 2015 úzce spolupracuje s korporací General Dynamics European Land Systems, díky tomuto partnerství CSG získal práva na výrobu, prodej obrněných vozidel Pandur II včetně poskytování servisních služeb. I proto také před nedávnem společnost Tatra Defence Vehicle patřící do holdingu CSG získala od české armády hned dvě zakázky. Jedna se týká výroby dvaceti nových pandurů ve spojovací a velitelské verzi, druhá představuje kontrakt na zajištění servisních služeb pro pandury, které má armáda už ve výzbroji.

Holding CSG také dlouhodobě spolupracuje s francouzskou zbrojovkou NEXTER SYSTEMS. Z tohoto spojení vzešel například projekt obrněného vozidla TITUS na podvozku Tatra, o který má zájem česká armáda, nebo houfnice Caesar taktéž na podvozku Tatra, které si před krátkou dobou objednala dánská armáda.

Bezpilotní letouny CantasBezpilotní letouny Cantas | CSG

Spolupráce v rámci společností Czechoslovak Group přináší řadu synergií. Excalibur Army například vyrábí několik speciálních vozidel a zbrojních systémů, které jsou osazovány na podvozky společnosti Tatra Trucks. Jde především o produkci raketometů RM-70 Vampire, mostních vozidel AM-50 EX nebo modernizované houfnic DANA. Není bez zajímavosti, že česká armáda před pár týdny vybrala právě modernizační balíček CSG pro houfnice DANA v její výzbroji. Společnost Tatra Defence Vehicle se zase bude s automobilkou Tatra Trucks podílet na výrobě obrněnců TITUS. Holdingových vazeb využívá i třeba společnost Karbox, jež se specializuje na vývoj a výrobu nástaveb na nákladní automobily a speciálních i přepravních kontejnerů. Ty jsou určeny pro civilní i vojenské uživatele, včetně jednotek NATO.