Dalík odstoupil z představenstva New Deal Communications

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: Eduard Erben, E15

Lobbista Marek Dalík již nefiguruje v řídících orgánech společnosti New Deal Communications. Z obchodního rejstříku totiž vyplývá, že z představenstva PR agentury odstoupil letos v březnu. Novým majitelem firmy, která proslula mimo jiné žalobou na stát v někdejší aféře s bývalým poslancem Zdeňkem Kořistkou, je podle rejstříku Juraj Král.

Dalík byl předsedou představenstva New Deal Communications od února 2002. Ze zápisů z valných hromad vyplývá, že ještě loni vlastnil dvoutřetinový podíl akcií a třetinou disponoval společník Petr Juklíček. Letos v březnu při personálních změnách v představenstvu a dozorčí radě již jako akcionář vystupoval pouze Juklíček. Dalík dál zůstává společníkem ve společnosti VIS Teniscentrum.

Jediným akcionářem New Deal Communications je podle aktuálního zápisu Juraj Král, který je mimo jiné společníkem ve firmách Yellow Cubes, FIN-PTT či Danevera. Členkou dozorčí rady PR agentury je Anna Fekečová.

Soud začne na konci června

O Dalíkovi se dříve psalo především jako o pravé ruce někdejšího předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka. Výraznější pozornosti se mu dostalo v srpnu 2004 v souvislosti s kauzou údajného uplácení exposlance US-DEU Zdeňka Kořistky. Dalík byl jedním z emisarů ODS, které Kořistka obvinil, že mu nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse. Policie obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení, obvinění se ale neprokázalo a případ byl odložen.

Dalíka v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu transportérů Pandur zadržela a obvinila policie v říjnu 2012. Soud nevyhověl návrhu státního zástupce, aby ho poslal do vazby. Obžalobou lobbisty se začne Městský soud v Praze zabývat letos na konci června.