Další sklad Amazonu u Prahy nebude. Američané vzdali boj s úřady

Sklad Amazonu v Dobrovízi.

Sklad Amazonu v Dobrovízi. Zdroj: Michal Tomes, E15

Sklad Amazonu v Dobrovízi.
Provoz ve skladu Amazonu.
Provoz ve skladu Amazonu.
Sklad Amazonu
Distribuční centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi
16
Fotogalerie

Americký internetový gigant Amazon zrušil plány na výstavbu nového logistického centra pro vrácené zboží v Praze-Horních Počernicích. Vzniknout tam mělo tři tisíce pracovních míst. Projekt křížil odpor okolních radnic obávajících se dopadů stavby na životní prostředí. Z podobných důvodů zkrachovaly předloni plány Amazonu v Brně.

„Jsme rychle rostoucí firma, která nemůže otálet s investicemi v případě administrativních průtahů. Bohužel i přes podporu vlády se plánovaný projekt v logistickém parku v Horních Počernicích již natolik zpozdil, že je v tuto chvíli nerealizovatelný,“ řekl E15.cz mluvčí tuzemského Amazonu Karel Taschner.

Do Horních Počernic se mělo přesunout a rozšířit stávající centrum pro vrácené zboží z Dobrovíze. Tam Amazon provozuje rovněž obří distribuční sklad.

 

Nové centrum pro takzvanou reverzní logistiku největšího světového e-shopu mělo vyrůst v počernickém areálu realitní skupiny P3. Tamní komplex je největším skladovým souborem v České republice. Amazon tam plánoval obsadit novou halu o čtyřiceti tisících metrech čtverečních. Developer přitom má pro stejný pozemek stavební povolení pro několik menších hal. Tvrdí, že nakonec budou vytvářet podobný provoz jako Amazon.

„Oblast hledání vhodných lokací pro naši další investici jsme rozšířili do celého regionu střední a východní Evropy. V souvislosti s naším evropským růstem jsme nicméně i nadále otevřeni hledání dalších příležitostí v České republice,“ doplnil zástupce Amazonu.

Američané dosud v Česku investovali přes 140 milionů eur. Vedle dvou skladů v Dobrovízi mají v Dejvicích rovněž mezinárodní kancelářské centrum.