Další stížnost na American Appraisal: nadhodnotila nákup pro nemocnice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Spor o posudek k ceně letounů CASA, který zpracovala firma American Appraisal, nebyl první, který stát s touto firmou měl. Stížnost na kvalitu práce American Appraisal totiž podalo ministersvo financí už v případě jejího auditu zdravotnických přístrojů a zařízení nakoupených severočeskou Krajskou zdravotní. Dokládá to dokument, který týdeník Euro a server E15.cz získaly z justičních zdrojů.

Ministerstvo financí (MF) chce kvůli údajnému předražení po Krajské zdravotní, aby ze zakázky na nákup lékařské techniky v celkové hodnotě 417 milionů korun vrátila přes 175 miliónů. Ta se naopak bránila posudkem American Appraisal, který tvrdí, že společnost zdravotnický sortiment pořídila za ceny obvyklé.

Na posudek si pak MF stěžovalo u ministerstva spravedlnosti a České komory odhadců majetku. V dopise z 16. května náměstek ministra financí Jan Gregor píše, že podle MF nebyl posudek „vypracován s profesionálním úsilím a na odpovídající kvalitativní úrovni“. Podle ministerstva posudek do ceny obvyklé započítal i náklady, které do výsledné ceny vůbec neměly vstupovat, a tím de facto potvrdil bezdůvodné navýšení ceny zakázky.

Dokument si stáhněte .

„Ze způsobilých výdajů ve výši 321,1 milionu korun bude ministerstvo na základě pravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže požadovat provedení 25procentní finanční opravy, a to v souladu s pokyny Evropské komise ohledně korekcí při pochybeních při zadávání veřejných zakázek,“ konstatoval před časem náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Gregor. Celková požadovaná finanční oprava tak podle něj dosahuje 176,1 milionu korun.

Šéf české pobočky Jiří Krch se ale útokům na svou firmu brání. „Jsme celosvětově seriózní společnost s velmi velkým důrazem na nezávislost, etiku, anticorruption acts a profesní standardy. Troufám si říci, že v České republice v naší branži produkujeme po více než dvacet let to nejobjektivnější a nejkvalitnější, co je na trhu k dostání. Znaleckým ústavem jsme od roku 1993. Máme za to, že v oblasti oceňování poskytujeme minimálně stejně kvalitní služby jako „Big 4“, v oblasti oceňování hmotného majetku jsou pravděpodobně naše zdroje lepší. Dokladem může být, že na některých projektech spolupracujeme a řada našich produktů podléhá schválení jejich auditorů v rámci jejich práce,“ uvedl před časem pro týdeník Euro Krch. Ten před rokem 1989 působil v komunistické rozvědce, na což ministr financí Miroslav Kalousek upozornil v parlamentní debatě kolem kauzy CASA.

Spor o kvalitu a výpovědní hodnotu posudků tak budou muset řešit pravděpodobně soudy. Ty mohou stanovit jiného znalce, který by předměty zakázek znovu ohodnotil.

Autor je redaktorem týdeníku EURO