Další změna v čele státní firmy. Surý končí v čele správy drah

Pavel Surý

Pavel Surý Zdroj: profimedia.cz

Nového generálního ředitele „drah“ může správní rada jmenovat už 22. března.

V čele Správy železniční a dopravní cesty skončil generální ředitel Pavel Surý. Svůj záměr rezignovat na vrcholnou pozici v jedné z největších státních institucí avizoval už začátkem února, dočasně ho ve funkci nahradí dosavadní statutární zástupce – náměstek Jiří Svoboda. Jmenování nového šéfa „drah“ je plně v gesci správní rady SŽDC, která by o Surého nástupci měla jednat na řádném zasedání 22. března.

Sociální demokrat Surý skončil jako generální ředitel z osobních důvodů čtyři měsíce po volbách do Sněmovny. Údajně měl blízko k premiérovi minulé vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), ve funkci působil od roku 2014.

„Nemyslím si, že byl ředitel Surý přínosem. Ukazuje se, že je řada projektů zastaralá. Změny jsou nutné zejména v přípravě nových tratí,“ řekl deníku E15 Emanuel Šíp, předseda dopravní sekce Hospodářské komory. Jeho konec je prý čistě politickou záležitostí.

Naopak pozitivně hodnotí Surého Martin Kolovratník (ANO), předseda podvýboru pro dopravu a místopředseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. „Spolupráce s ním byla odborná, ne politická. Pro rady si do Lidového domu nechodil,“ tvrdí Kolovratník. Dodal, že ministr dopravy Dan Ťok ani premiér v demisi Andrej Babiš (oba ANO) rozhodně nepočítají s tím, že by hnutí prosazovalo politickou nominaci člena ANO na uvolněný post.