Dalších 16 uprchlíků z Iráku chce opustit Česko, vyzvedli si pasy

křesťanští uprchlíci z Iráku

křesťanští uprchlíci z Iráku Zdroj: ctk

Dalších 16 křesťanských uprchlíků z Iráku, které do Česka přivezl Nadační fond Generace 21 a kteří pobývali v Brně, se rozhodlo opustit Česko. Vyzvedli si od českých úřadů pasy. Fond to dnes oznámil na svém webu. Další plány skupiny prý ale nezná. Podle serveru Novinky.cz se uprchlíci údajně chystají do Německa.

Skupina dnes osobně na ministerstvu vnitra požádala o ukončení statusu azylanta. „Všem osobám byly vráceny cestovní doklady a vydán třídenní výjezdní příkaz. Iráčanům byla okamžitě nabídnuta pomoc ze strany Červeného kříže, kterou však odmítli,“ informovala na webu ministerstva vnitra jeho mluvčí Lucie Nováková. Úředníci podle ní všechny Iráčany informovali o tom, že nesmějí ilegálně překročit hranice jiného členského státu EU a výjezdní příkaz slouží k opuštění celé Evropské unie.

Vláda před týdnem program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila. „I tento příklad ukazuje, že zastavit projekt Nadačního fondu Generace 21 byla správná věc,“ reagoval na aktuální vývoj ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zrušení programu

Vláda před týdnem program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila. Fond zatím do České republiky přivezl 89 křesťanských uprchlíků. Jako první opustila Česko na začátku dubna skupina 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy. Odjela do Německa. Německé úřady ji chtějí vrátit zpět do České republiky. Před týdnem odletěla zpět do vlasti osmičlenná rodina z Brna. Důvodem byl stesk po domově.

„Potvrzujeme, že si dnes dalších 16 uprchlíků z Brna vyzvedlo od českých úřadů své cestovní doklady. Jejich další záměry neznáme,“ uvedl fond. Dodal, že neví, kde se skupina pohybuje. O zbývajících 40 uprchlíků se chce ale dál starat, a to minimálně po celý první rok jejich pobytu v České republice. Pobývají v Praze a v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku.

Zástupci fondu přiznávají, že se v projektu „bohužel objevily faktory“, které nepředvídali. „Někteří z uprchlíků se rozhodli odejít, aniž by vyzkoušeli skutečný život v této zemi s naší podporou a mezi lidmi, kteří je byli připraveni přijmout s láskou mezi sebe. V tom jim nemůžeme zabránit,“ uvedl fond. Jeho tým v prohlášení napsal, že je přesvědčen o tom, že záchrana životů a aktivita Generace 21 má smysl i proto, „aby otevřela diskusi a některé věci časem vyjasnila“.

Zrušení programu prosazoval minulý týden na jednání vlády ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel. „Bonmot o naší zemi jako o cestovní kanceláři přestává být bonmotem. Projekt je naštěstí již ukončen,“ uvedl na svém twitteru Chovanec. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tehdy řekl, že se projekt „jednoduše nepovedl“. Ministryně práce Michaela Marksová mínila, že se stala chyba při výběru přesídlovaných.