Daňová Kobra navrhla obžalovat dva lidi za pokus o vylákání 121 milionů korun

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Policisté z týmu Daňová Kobra navrhli obžalovat dva lidi z pokusu o vylákání nejméně 121 milionů korun z finančních úřadů. Za podvod jim hrozí až desetileté vězení. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej s tím, že trestné činnosti se včas zabránilo.

Dvojice podle kriminalistů odesílala účelově vytvořené a smyšlené dokumenty k vyplacení nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. "Činnost obviněných specialisté NCOZ hodnotí jako vysoce škodlivou a nebezpečnou, protože mířila na pečlivě a cíleně vybrané místo ve fungování finanční správy a dotýkala se správné alokace nadměrných odpočtů DPH řádně nárokovaných daňovými subjekty, převážně z řad velkých stavebních nebo jiných obchodních korporací," popsal mluvčí.

Vyšetřování případu trvalo zhruba rok. "Obvinění používali mnoho způsobů a prostředků, jak práci policistům znepříjemnit - využití několika desítek telefonních čísel, pohyb pod falešnou identitou," podotkl Ibehej.

Cizinci, který trestnou činnost údajně organizoval, kriminalisté loni v únoru zmrazili peníze na bankovních účtech, zajistili u něj finanční hotovost a zabavili mu jak luxusní vůz, tak i falešné doklady, jimiž se v Česku prokazoval. Muž je ve vazbě a vedle obvinění z podvodu a padělání veřejné listiny se bude zpovídat také ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Druhý obviněný je za podvod stíhaný na svobodě.

Kriminalistům se navíc podle Ibeheje podařilo objasnit podobný případ, v němž dvojice od finančních úřadů vylákala zhruba 2,5 milionu korun.

Policie už dříve uvedla, že muži si založili v různých pobočkách bank v Praze a Liberci nebo přes internet řadu účtů. Poté údajně vyplnili na webu ministerstva financí jménem desítek různých daňových subjektů, především "známých stavebních společností", oznámení o změně registračních údajů. Snažili se tak dosáhnout toho, aby příslušné finanční úřady vyplatily nadměrné odpočty DPH na jejich účty, nikoliv na skutečné účty firem.

"Na základě zjištěných skutečností a odhaleného modu operandi byla finanční správou, v úzké spolupráci s Finančním analytickým úřadem a kriminalisty, přijata neprodlená opatření a mechanismy do budoucna zabraňující možnosti opakování obdobných trestných činů či jejich pokusů," uzavřel Ibehej.