Dcera palestinského velvyslance: Mého otce zavraždili

Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál

Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál Zdroj: ctk

Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál byl „úmyslně zabit“, tvrdí jeho dcera. Odmítá tak závěry českých vyšetřovatelů, podle nichž byla exploze sejfu v budově budoucí ambasády nehoda.

„Myslíme si, že můj otec byl zabit a jeho smrt byla naplánovaná, ne nehoda. Jak? To nevíme, ale chce to zjistit,“ řekla Rana Džamálová agentuře Reuters. „Oficiální palestinské stanovisko je nepodložené. Sejf se běžně používal, má matka mi to řekla. Schránka byla o den dříve přestěhována a cestou se s ní očividně něco událo,“ uvedla pro agenturu AP.

Džamálová také popřela tvrzení české policie, že k výbuchu došlo při otevírání trezoru. „Sejf byl před stěhováním vyprázdněn. Můj otec dovnitř ukládal nějaké dokumenty, k explozi došlo během toho, co jej používal,“ popsala středeční událost dcera velvyslance. Dodala, že podle její matky nebyl trezor výbuchem příliš poškozen.

Palestinské tiskové agentuře Maan dcera velvyslance sdělila, že trezor nebyl vybaven žádnými moderními zabezpečovacími prvky. Některé sejfy mohou být vybaveny malou výbušninou, která zničí jejich obsah, pokud jsou otevřeny násilím, podle expertů se to ale týká pouze několik desítek let starých a dnes již obvykle nepoužívaných trezorů. Mluvčí ambasády Nabíl Fahil navíc uvedl, že personál velvyslanectví neměl žádné informace o výbušném zabezpečovacím zařízení sejfu.

Policie smrt velvyslance vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, úmyslné usmrcení už vyloučila. Bezpečnostní informační služba uvedla, že za explozí nebyl terorismus. „Nemáme jedinou indicii, která by naznačovala, že šlo o teroristický útok. Vyšetřování je plně v režii policie, na případu s ní spolupracujeme,“ uvedl mluvčí BIS Jan Šubert. Verzi o úmyslném výbuchu naopak podpořil nejmenovaný palestinský diplomat, kterého citovala agentura Nová Čína.

Palestinci se také vyjádřili ke zbraním, které policie objevila v budově budoucí ambasády. Podle nejmenovaného palestinského úředníka citovaného agenturou Reuters ambasáda zbraně řádně nahlásila u českých úřadů, na velvyslanectví byly uskladněné od dob studené války.

K výbuchu v rezidenci na Praze 6 došlo ve středu před polednem. Džamál při explozi utrpěl rozsáhlá poranění, kterým po převozu do nemocnice podlehl.