Dělení ministerstev: lídři se neshodli na zemědělství, zdravotnictví a dopravě

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupili 13. prosince spolu s dalšími členy vyjednávacích týmů na tiskové konferenci k představení programové části koaliční smlouvy. (archivní foto)

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupili 13. prosince spolu s dalšími členy vyjednávacích týmů na tiskové konferenci k představení programové části koaliční smlouvy. (archivní foto) Zdroj: ctk

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se na pondělním jednání na rozdělení resortů ve vládě podle očekávání zatím nedohodli. Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka při odchodu z večerní schůzky v budově Senátu řekl, že ve hře jsou dvě varianty, jejich podobu neupřesnil.

Nový kabinet by podle Sobotky měl mít dva místopředsedy, místa by obsadily ANO a KDU-ČSL. Jednání by měla podle šéfa sociálních demokratů pokračovat ve středu, šéfové lidovců a ANO Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš schůzku nekomentovali. Šéfové stran dnes podle Sobotky projevili „určitou míru pružnosti a vstřícnosti“ v jednání o rozdělení vládních postů.

Jednání podle Sobotky drhnou na zdravotnictví, dopravě a zemědělství

„Jsou tady dvě základní varianty rozložení sil ve vládě a jsou tady určité varianty odpovědnosti za jednotlivé resorty, předmětem diskuse je například ministerstvo zemědělství,“ řekl novinářům po jednání Sobotka. Podle něj se ale diskuse vede také o ministerstvech dopravy a zdravotnictví, o která stejně jako o zemědělství má zájem více stran budoucí trojkoalice.

O variantách budou lídři stran v následujících dnech jednat se svými spolustraníky. Znovu by se předsedové mohli sejít ve středu. Sobotka ale ani od další schůzky neočekává, že už by mohla být konečná.

Sobotka: Rád bych měl vládu hotovou do konce týdne

Už odpoledne Sobotka řekl, že by kabinet mohl mít 17 členů a mělo by v něm být co nejméně vicepremiérů a co nejméně ministrů bez portfeje. „Rád bych ji (dohodu) měl hotovou do konce týdne, abychom se pak už začali bavit o konkrétních jménech na jednotlivá ministerstva,“ řekl odpoledne Sobotka, který by chtěl do konce roku donést prezidentovi návrh na jmenování vlády.

Podle dosavadních neoficiálních informací by ČSSD ve vládě mohla mít osm křesel, ANO sedm a lidovci dvě. Zástupci KDU-ČSL ale požadují více, nebo post ministra zemědělství, který je jejich prioritou. Sobotka po večerní schůzce řekl, že může být upraven počet členů vlády i poměr mezi jednotlivými stranami. Podle Sobotky by ANO a lidovci měli mít místopředsedu vlády. „Ale neznamená to automaticky zvyšování počtu členů vlády, protože může nastat kumulace funkcí mezi ministrem a vicepremiérem,“ poznamenal Sobotka. ČSSD s místopředsedou vlády nepočítá.

Bělobrádek: Lidovci nebudou hrát nedůstojnou roli

Podle Bělobrádka bylo v minulosti zvykem, že i nejmenší koaliční partner obsadil ve vládě silové nebo ekonomické ministerstvo. „Ta nabídka (ČSSD) takhle nešla, takže budeme vyjednávat,“ řekl už před schůzkou Bělobrádek. Zopakoval, že lidovci nebudou hrát v koalici nedůstojnou roli.

Proti tomu, aby lidovci stáli v čele zemědělství, se ale dnes znovu vyjádřil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Novinářům řekl, že na rozdíl od sociálních demokratů v posledních letech nezaznamenal žádného zástupce lidovců, který by v EU bojoval za práva českých zemědělců. Lidovci tvrdí, že kvalitní adepty na vedení resortu zemědělství mají.

Koaliční strany se už minulý týden dohodly na programové části koaliční smlouvy, kterou o víkendu posvětilo širší vedení sociální demokracie i lidovců. Dnes s návrhem souhlasili i poslanci ANO.