Den před státní maturitou se zhroutil web se vzorovými testy

Státní maturita

Státní maturita Zdroj: Sedmicka/Marek Podhora

Internetové stránky novamaturita.cz, které obsahují přípravné testy na státní maturitu, byly dnes několik hodin nedostupné. Server zřejmě nevydržel nápor návštěvníků. Maturity přitom začínají již zítra.

Podle společnosti Cermat, která stránky provozuje a připravuje také státní maturity, může za výpadek nadměrný zájem návštěvníků. Víme o tom. Do deseti minut by měly být stránky opět spuštěny,“ řekl serveru Lidovky.cz v půl třetí ředitel Cermatu Pavel Zelený. Stránky ale byly mimo provoz i několik hodin poté. Výpadky se objevovaly také během dopoledne.

Písemné testy začínají již zítra v osm hodin ráno a účastní se jich přes 103 tisíc studentů. Jako první na ně čeká lehčí verze testu s češtiny. Ve čtvrtek následuje zkouška z angličtiny a v pátek test z matematiky. O tu se letos zvýšil zájem. Zatímco loni jí před cizím jazykem dalo přednost jen 40 procent studentů, letos je poměr 44 ku 56. Podle Cermatu je to způsobeno tím, že maturita z cizího jazyka obsahuje kromě testu i písemnou a ústní zkoušku, zatímco zájemci o matematiku píší jej jeden test.

Letos budou písemky poprvé hodnotit vyškolení pracovníci Cermatu a nikoli učitelé z dané školy, jak tomu bylo loni.

S potížemi svých webů se Cermat potýkal již loni. Tehdy maturitní stránky i jeho firemní web napadli hackeři.