Desetina příjemců dotací na vědu měla majitele z daňových rájů

Souostroví Kiribati

Souostroví Kiribati Zdroj: CC BY 2.0: KevGuy4101

Přibližně desetina firem, které v letech 2011 až 2013 získaly z veřejných prostředků dotaci na výzkum a vývoj, měla většinového vlastníka z některé ze zemí považovaných za daňové ráje. Ukázala to analýza provedená na základě dat společnosti Bisnode, kterou podpořil Nadační fond proti korupci. Ve sledovaném období tyto firmy získaly celkem necelé 2,5 miliardy korun.

Analytici upozornili, že dotace na výzkum dostávají společnosti s těmito vlastníky častěji, než jaké je jejich zastoupení v celkovém počtu podnikatelských subjektů. Vlastníka v daňovém ráji má totiž v Česku aktuálně asi 3,5 procenta firem. „Poskytovatelé by se měli zamyslet, zda by společnosti s vlastníkem z daňových rájů vůbec měly získávat prostředky na vědu, výzkum a inovace,“ uvedli autoři analýzy.

Řešitel projektu Martin Víta se na základě dat o příjemcích dotací pokusil popsat některé typické znaky firem a projektů, které by mohly naznačovat problematické rozdělování veřejných prostředků.

Z analýzy například vyplynulo, že zatímco celkově na jednu firmu připadalo průměrně 2,69 podporovaného projektu, mezi padesátkou nejaktivnějších firem to bylo 22,46 projektu na firmu. Vedle výzkumných organizací se přitom v popředí žebříčku vyskytla i řada běžných obchodních firem.

1400 firem s dotaci

„Je zapotřebí věnovat těmto společnostem zvýšenou pozornost a zjistit, zda nedochází k duplicitnímu vykazování výsledků, případně nežádoucímu překryvu projektů,“ píše se v analýze. Zejména ty nejaktivnější firmy navíc často získávají granty hned z několika zdrojů.

Celkem dotaci na nějaký výzkumný projekt obdrželo v letech 2011 až 2013 přes 1400 firem, celková výše podpory z veřejných prostředků byla zhruba 15 miliard korun. „Přitom 20 největších příjemců dotací získalo 30 procent této částky. Pouze pět firem z těchto 20 získalo v daném období tyto prostředky pouze od jednoho poskytovatele, zbylých 15 od více,“ uvádí analýza.

Výzkum dělá renomé

„Zhruba stovka příjemců dotací v době přidělení grantu podle našeho ratingu vykazovala rizikové hospodaření, nebo byla dokonce v úpadku,“ sdělila dále analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Necelých 1200 společností však naopak spadá do skupiny s minimálním až nízkým rizikem, přičemž příjemci dotací na výzkumnou činnost mají lepší hodnocení než české podniky jako celek. „Dá se tedy říci, že dotace na výzkum, vývoj a inovace zpravidla získávaly společnosti s nižší mírou rizika vzhledem k podnikatelské základně v ČR,“ komentovali to autoři.