Desetinásobek Stromovky. Pražský park Soutok ochrání před povodněmi a nabídne i pikniky

Na soutoku Vltavy a Berounky vznikne park Soutok desetkrát větší než Stromovka.

Na soutoku Vltavy a Berounky vznikne park Soutok desetkrát větší než Stromovka. Zdroj: IPR Praha

Vítěz bude vyhlášen příští rok v dubnu.
2
Fotogalerie

Na jižní hranici Prahy na soutoku Berounky s Vltavou vznikne přírodní park Soutok. Institut plánování a rozvoje vyhlašuje mezinárodní soutěž na výběr  krajinářských architektů a urbanistů, kteří na ploše tisíc hektarů navrhnou příměstský park. Vítězný návrh bude znám v dubnu.

Území nedaleko modřanského cukrovaru je rozděleno mezi pět městských částí a město Černošice. I proto se dosud koncepčně nerozvíjelo. „Další necitlivé zásahy by mohly vést k nevratné devastaci posledních zbytků říční krajiny v Praze. Soutěž, kterou jsme vyhlásili, pomůže tento opomenutý prostor začlenit zpět do života nejen Pražanů,“ říká náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Projekt vychází z memoranda uzavřeného mezi hlavním městem, místními městskými částmi a Černošicemi. Z jednání a participace se stakeholdery (libovolné subjekty, které mají soukromý zájem na činnosti konkrétního podniku v oblasti – pozn. red.) vyplývá, že většina drobných vlastníků se chce stát součástí příměstského parku. Na základě vítězného návrhu bude definováno, které pozemky bude nutné vykoupit, dlouhodobě pronajmout nebo ošetřit dohodou o spolupráci.

S vítězným krajinářským architektem či urbanistou bude uzavřena smlouva o dlouhodobé spolupráci na tvorbě plánu krajiny a založení příměstského parku Soutok. Ten bude návodem, jak území rozvíjet. „Projekt určitě vítáme. Může přispět k adaptaci na nepříznivé dopady měnícího se klimatu. Jde o cennou říční krajinu, která je potenciálně významnou rekreační oblastí pro občany,“ uvádí místostarostka městské části Praha 12 Eva Tylová.

Rekreační rozměr parku oceňují i další starostové dotčených samospráv. Zároveň ale chtějí využít dalších potenciálů, které místo má. Součástí projektů proto bude obnova okolí obou řek, protipovodňová ochrana Lipenců a Dolních Černošic nebo rekonstrukce stávajících a návrh nových lávek. Opomenutá nezůstane ani dopravní infrastruktura. Vzniknout by měla nová parkoviště, spoje hromadné dopravy nebo cyklostezka mezi Zbraslaví a Radotínem.

„V rámci revitalizace proběhne krajinářské řešení okolí lávky v Dolních Černošicích. Poprvé se bude lokalita řešit jako součást veřejného prostranství s vazbami na okolní prostředí. Projekt přinese do Černošic také autobusovou zastávku hromadné dopravy či řešení evakuačního bodu pro Dolní Černošice,“ říká starosta Černošic Filip Kořínek. Ten navíc projekt parku oceňuje i proto, že se jedná o spolupráci hlavního města a Středočeského kraje, kterých je zatím velmi málo.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub