Dlažba z recyklovaných materiálů: Krásnější, funkčnější, šetrnější k přírodě

.

. Zdroj: Catchshift

Dláždění chodníku, parkoviště nebo jiného většího prostoru s sebou nese dvě základní otázky: Jak a čím? Ať už právě řešíte malý, nebo velký projekt, stojí za to znát všechny možnosti, které současný trh nabízí. Každý rok se totiž objevují novinky s ještě lepšími vlastnostmi. V roce 2020 jde především o dlažbu vyrobenou z recyklovaných materiálů.

Dlažba z recyklovaného materiálu pochopitelně není jen jedna jediná. Na trhu najdete hned několik výrobců. Jejich produkty se liší vzhledem i funkčností.

Ekologické desky, které nabízí snadné a rychlé položení

Protiskluzové desky se zajímavými vzory jsou rychle položené, estetické, ekologické a také poměrně levné. Vyrábějí se z recyklovaného plastu – i když bychom se vsadili, že po prohlédnutí a doteku byste si to nikdy netipli. Oproti betonu mají spoustu výhod: nikdy nepraskají, neštěpí se, nekloužou, nekroutí se a jsou nepropustné pro většinu chemikálií. Zkrátka plast je univerzální materiál, který dokáže překvapit. Díky UV ochraně navíc nemění barvu na přímém slunečním světle. Tyto desky unesou až 3 000 kg bez poškození.

TIP: Dlaždice, které splynou s okolím

Některé komponenty jsou konstruovány tak, aby bylo možné je vyplnit travním semenem nebo různými materiály, jako jsou drobné oblázky nebo štěrk. Efekt pletiva na jejich povrchu vypadá velice stylově. Dlaždice vizuálně splynou s okolím, a to ať už jde o anglický trávník, nebo vydlážděné prostranství v business parcích. Snadno se udržují a neublíží jim ani těžká vozidla, takže jsou vhodné i pro příjezdové cesty.

Ekologická dlažba může vypadat také jako krásné kamenné desky

Tradiční dlažba, kterou vídáme například v upravených zahradách – dokonce i ta může být vyrobena z recyklovaných materiálů. Víc než kterákoli jiná mate svým vzhledem, protože ke vzhledu pravého kamene nemá daleko, mnohdy vypadá na chlup stejně. Její výhodou je, že si můžete objednat odstín přesně podle svých představ. Oproti kameni je mnohem lehčí. Pro svou ekologičnost a perfektní vlastnosti ji používají i restaurátoři třeba na zámcích, v historických zahradách a podobně. .. | Catchshift

Samovsakovací systém přirozené drenáže

Inteligentní chodník, který vypadá stejně nenápadně a decentně jako klasická dlažba složená z jednotlivých komponentů připomínajících různě velké kostky. Vysoký podíl recyklátu v této dlažbě zajišťuje stabilitu a odolnost materiálu. Pomocí systému mikrodutin v porézním těle kostek také zlepšuje vlastnosti chodníku. Díky němu si materiál stahuje vodu dolů a chodník zůstane suchý.

Žádné kaluže, přetížený odtok ani pomalé a postupné ničení dlažby při každém dešti.

S velkým projektem pomůže vhodná technologie

Moderní dlažba není to jediné, čím si letos můžete zefektivnit práci. Především těm z vás, kteří pokládají chodníky často nebo se chystají pokládat větší a těžké desky na velké prostranství, usnadní práci moderní stroje, které se snadno ovládají. Takzvané vakuové manipulátory se přichytí k povrchu dlažby za jedinou sekundu. Díky jejich pohodlným rukojetím rychle přemístíte betonové desky, kamenné prvky a další materiál na své místo. TIP: Podívejte se na všechny typy manipulátorů a zjistěte, jestli se tento přístroj hodí i pro váš projekt. .. | Catchshift

S vakuovým manipulátorem dlažbu položíte rychle, precizně a s jistotou, že během práce nepřijdou k újmě ani jednotlivé komponenty, ani zdraví pracovníků (nebo vaše vlastní záda). Pokud pracujete jen na jednom projektu, můžete si zařízení klidně i vypůjčit. Záběry z akce napoví nejlíp. Podívejte se na video, jak vakuový manipulátor funguje.

Co vy, rozhodli jste se letos vsadit na moderní technologie?