Dluhy domácností vzrostly o sedm miliard na 1,258 bilionu korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

České domácnosti dlužily bankám ke konci května celkem 1,258 bilionu korun, což je o sedm miliard víc než předchozí měsíc. Za rok se zadlužení zvýšilo o 40 miliard korun. Více zadlužené jsou i podniky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Firmy na konci května dlužily bankám 1,062 bilionu korun, což je o deset miliard více než v dubnu a o zhruba 65 miliard korunvíce než loni v květnu.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo v květnu 1,442 bilionu korun. Od dubna se objem vkladů zvýšil o 11 miliard korun, meziročně byl vyšší o 156 miliard korun. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziročním i meziměsíčním srovnání méně. Koncem května na nich měly uloženo téměř 291 miliard korun, což je o osm miliard korun méně než předchozí měsíc a o 33 miliard méně než před rokem.

Bankéři hrozí zvýšením sazeb hypoték, developeři avizují zdražení nemovitostí a domácnosti využívají příznivých podmínek pro koupi domu či bytu

„Bankéři hrozí zvýšením sazeb hypoték, developeři avizují zdražení nemovitostí a domácnosti využívají příznivých podmínek pro koupi domu či bytu. Rekordně nízké úrokové sazby tak vybízejí k nákupu. Pokles nezaměstnanosti a růst mezd oživily také útraty domácností v obchodech, které uskutečňují rovněž z části na dluh. S ekonomickým oživením tak lze očekávat pokračující růst dluhu domácností,“ komentoval údaje ČNB vedoucí oddělení auditorských služeb pro sektor finančních institucí PwC ČR Marek Richter.

Podniky letos plánují expandovat, investovat a nabírat nové zaměstnance, jak však také ukázal průzkum PwC mezi šéfy nejvýznamnějších tuzemských firem, půjčovat si hodlá méně firem než loni. Podniky spoléhají především na vlastní kapitál. Není to podle Richtra překvapující, mají za sebou roky, kdy se jim sice dařilo již lépe, ale stále šetřily a neinvestovaly, hotovosti tedy mají dost.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.