Do hotelu u Vrchlabí narazilo letadlo, dva lidé jsou zranění

Socata TB-10 Tobago. Letoun stejného typu se zřítil u Vrchlabí

Socata TB-10 Tobago. Letoun stejného typu se zřítil u Vrchlabí Zdroj: CC BY 2.0: GerardvdSchaaf

V Prostředním Lánově u Vrchlabí na Trutnovsku spadlo dnes odpoledne čtyřmístné letadlo Socata. Narazilo do hotelu, který byl téměř prázdný. Dvoučlenná posádka byla ve vážném stavu přepravena do nemocnice.

V havarovaném stroji byli šestasedmdesátiletý muž a šedesátiletá žena z Německa. Oba utrpěli zranění hrudníku. Jejich stav je vážný, ale stabilizovaný. Záchranáři je převezli na traumacentrum v Hradci Králové, řekl mluvčí Záchranné zdravotnické služby Tomáš Ježek.

„Oba jsou při vědomí, mají zraněné hrudníky a zatím jsou mimo ohrožení života,“ uvedl náměstek pro lékařskou péči Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.

Podle starosty Lánova Jiřího Vencla pobývali němečtí manželé na místním letišti týden a zrovna dnes se vraceli domů. Hotel Harmonia leží pod horizontem letiště a pilotům neznalých terénu to může činit problém. Šestasedmdesátiletý muž byl podle Vancla zkušený pilot.

„Letadlo narazilo do hotelu ze severní strany do prázdného pokoje. Škoda bude asi 250 tisíc korun. V jižní části hotelu se konala smuteční hostina, lidem se nic nestalo. Hotel byl skoro prázdný, protože ještě není sezona,“ řekl Vencl.

Německému páru se podle Jiřího Sochora z Letecké školy ve Vrchlabí nepodařil start. Čtyřmístné letadlo francouzské výroby se vůbec nedostalo do potřebné letové výšky, spadlo na zem a jelo dál, až narazilo do hotelu. „Štěstí bylo, že letadlo nemělo potřebnou letovou rychlost, jinak by nehoda byla vážnější,“ řekl Sochor. Německý pár měl v místním hangáru v Lánově nějakou dobu letadlo zaparkované. Zřícený francouzský letoun Socata TB-10 Tobago byl vyroben v roce 1994.