Do Prahy se chystají desítky arabských firem

Palác Žofín

Palác Žofín Zdroj: E15

Na začátku listopadu do Prahy zamíří několik desítek manažerů velkých firem ze Saúdské Arábie na první Českosaúdské obchodní fórum. Na pražském Žofíně budou jednat s představiteli ministerstev a významných českých podniků o možnostech rozvoje obchodní spolupráce a investic.

České firmy v současné době do Saúdské Arábie dodávají potraviny, výpočetní techniku, motorová vozidla, zařízení pro energetiku nebo těžební mechanizaci. Saúdská Arábie naopak Česku nabízí bezpečnostní technologie, ropu a ropné produkty a zemní plyn.

„Cílem akce je vytvoření produktivnějšího partnerství mezi oběma zeměmi,“ uvedl honorární konzul České republiky v Saúdské Arábii Hussein Shobokshi, který je zároveň majitelem společnosti Shobokshi Investment a setkání pořádá.

„Obě země mají silné vývozní artikly, na nichž je možné dál stavět. Rovněž ale budeme hledat cesty ke spolupráci v nových oblastech,“ dodal Shobokshi. Český vývoz do Saúdské Arábie loni podle statistického úřadu vzrostl o šest procent na sedm miliard. Dovoz naopak klesl o třetinu na 290 milionů.