Dobrovolně do vězení? Už nikdy, říká tykadlový řidič Smetana

Roman Smetana

Roman Smetana Zdroj: profimedia.cz

Bývalý olomoucký řidič autobusu Roman Smetana opustil věznici v Rapoticích na Třebíčsku. Smetana se do vězení dostal proto, že odmítl vykonat veřejně prospěšné práce, které mu soud vyměřil společně s peněžitým trestem za pomalování plakátů politiků v předvolební kampani v roce 2010 udělila.

Poslední dny strávil Smetana na oddělení výkonu kázeňských trestů za to, že se odmítl podrobit důkladné tělesné prohlídce. Při propuštění prohlásil, že ho do vězení už nikdo dobrovolně nedostane. Přesto mu to hrozí za předchozí odmítání nástupu trestu. Dvě obžaloby má řešit olomoucký okresní soud. Projednání první z nich je nařízeno na leden. Druhou dostal stejný soudce. Soudce uvedl, že zatím není rozhodnut, zda obě obžaloby spojí.

Roman Smetana při natáčení filmuRoman Smetana při natáčení filmu | CTK

Roman Smetana převlečený za zvukaře hovoří s premiérem Nečasem

Před branami věznice na Smetanu ráno čekaly asi dvě desítky novinářů a také štáb režiséra Filipa Remundy, který o něm natáčí dokument. Smetana odmítl mluvit o soukromí, o nadcházejících Vánocích, ale znovu popsal jednání dozorců při osobní prohlídce, kteří podle něj minulý čtvrtek při technické kontrole cel použili proti němu nepřiměřeně tvrdé donucovací prostředky. Zástupci věznice je naopak označili za adekvátní.