Dopravu na řadě míst Česka komplikují popadané stromy

Sníh v pražských ulicích způsoboval 29. února večer problémy hlavně autobusům městské hromadné dopravy, a to zejména v okrajových částech metropole. Technická správa komunikací (TSK) má v ulicích veškerou techniku. ČTK to řekli mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy a TSK Jiří Štábl a Barbora Lišková.

Sníh v pražských ulicích způsoboval 29. února večer problémy hlavně autobusům městské hromadné dopravy, a to zejména v okrajových částech metropole. Technická správa komunikací (TSK) má v ulicích veškerou techniku. ČTK to řekli mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy a TSK Jiří Štábl a Barbora Lišková. Zdroj: CTK

Těžký mokrý sníh způsobil během noci a nad ránem komplikace na řadě silnic a železničních tratí v Česku. Se spadlými stromy se aktuálně musejí vypořádávat zejména středočeští silničáři. Problémy řeší i energetici. V okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ museli kvůli velkému množství poruch na vedení vyhlásit kalamitní stav. Bez elektřiny tam jsou podle mluvčí společnosti ČEZ tisíce domácností.

Popadané stromy a polámané větve v noci zkomplikovaly provoz například na 30. kilometru dálnice D1 u Vráže. Do pravých jízdních pruhů tam v obou směrech popadaly sněhem přetížené stromy. Podobnou situaci silničáři řešili například i na 17. kilometru dálnice D10 z Prahy do Turnova nebo na silnici číslo 3 u Mirošovic.

Už od pondělního odpoledne je kvůli sněhu uzavřena pro kamionovou dopravu hlavní silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hranici do Polska. Těžká nákladní vozidla nemohou ani na silnici mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku.

Sníh v noci nepřidělal práci jen silničářům, ale i železničářům. Kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz například mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji. Kvůli překážkám na trati je nadále přerušen provoz mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší nebo mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji.

Pražské silnice jsou sjízdné, místy na nich leží rozbředlý sníh
Hlavní pražské komunikace jsou dnes ráno sjízdné bez omezení. Silnice jsou po chemickém ošetření mokré. Vedlejší komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, místy na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. V okrajových částech způsobil sníh problémy autobusům městské hromadné dopravy.
Podle webu Dopravního podniku hlavního města Prahy strom dnes ráno překážel na vozovce v úseku Zadní Kopanina - Maškův mlýn. Z důvodu vysokého nebezpečí pádu stromů je uzavřená ulice Staroklánovická. Linka 261 je proto rozdělena na dvě větve, jezdí v úseku Černý Most - Hulická a Nádraží Klánovice-sever - Klánovice. Problémy má dopravce i v úseku Lahovská - Otěšínská, kde linka nejezdí přes zastávky Otěšínská, Solná a Plánická.

Problémy řeší také energetici. Kvůli množství poruch na elektrickém vedení vyhlásila společnost ČEZ kalamitní stav pro okresy Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ. Podle mluvčí firmy Soni Holingerové eviduje dispečink zhruba pět desítek poruch na vedení vysokého napětí především na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan. „Bez elektřiny jsou v současné době tisíce domácností,“ uvedla Holengerová.

Podle předpovědi meteorologů bude v Čechách během dne od západu ubývat srážek a oblačnost se začne protrhávat. Na Moravě a ve Slezsku má být většinou zataženo, místy s občasným deštěm, který bude i v nižších polohách postupně přecházet do sněžení. V Beskydech meteorologové očekávají dokonce vydatnější sněžení.

V části středních Čech vyhlásili energetici kalamitní stav
V okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ vyhlásila dnes ráno energetická společnost ČEZ kalamitní stav. Důvodem je množství poruch na vedení v důsledku silného nočního sněžení. Bez proudu jsou podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové tisíce domácností.
„Dispečink eviduje na pět desítek poruch na vedení vysokého napětí především na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan,“ uvedla Holingerová. Příčinou poruch byl pád sněhem přetížených stromů a větví na elektrické vedení.
„V terénu od jsou od včerejšího večera i přes noc montéři poruchových čet, kteří se snaží dodávky obnovit co nejdříve,“ ujišťuje mluvčí. „Během noci se nám podařilo na tři desítky poruch odstranit a dodávky obnovit do lokalit na Berounsku, Horažďovicku, Brandýse nad Labem, Karlštejně, v Líšanech i na Kolínsku,“ dodala Holingerová. Opravy ale podle ní mnohde komplikuje těžko přístupný terén.