Dozorčí rada VZP schválila Horákův postup při nákupu akcií IZIP

VZP

VZP Zdroj: ctk

Dozorčí rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dnes schválila postup ředitele Pavla Horáka při nákupu akcií společnosti IZIP, která provozuje elektronické zdravotní knížky. Poslanec Věcí Veřejných Radim Vysloužil, který v transakci vidí rizika, řekl, že byl proti, zastánci obchodu měli ale převahu. Ke kontroverznímu nákupu, o kterém už týden referují média, si rada vyžádala další informace.

„Obávám se, že na prostudování všech dokumentů nebude čas,“ uvedl Vysloužil s tím, že definitivní slovo k nákupu akcií od švýcarského majitele bude muset správní rada říct do 24. nebo 25. listopadu. Zatím jsou akcie i peníze za ně v advokátní úschově.

Horák slíbil provést do data, ke kterému se bude muset VZP s konečnou platností rozhodnout, audit společnosti IZIP. Dozorčí rada na něj dnes tlačila, aby výsledky prověrky dostala k prostudování co nejdříve. „Jak jsem pochopil, audit teprve začíná, takže na jednání 24. října jeho výsledky zřejmě nebudou,“ konstatoval Vysloužil.

Koncem října by už měly být známy výsledky tříměsíční kontroly projektu elektronických zdravotních knížek, kterou prováděl Úřad pro ochranu osobních údajů. Oznámil to dnes předseda úřadu Igor Němec s tím, že prodej akcí byl do kontroly zahrnut dodatečně.

Po uzavření současného obchodu bude VZP vlastnit 51 procent akcií IZIP. Pět procent už měla, nyní dokupuje za milion 46 procent. Česká televize minulý týden uvedla, že zbývajících 49 procent vlastní neznámá švýcarská společnost eHI eHealth International. Měli je na ni převést zakladatelé projektu - eruoposlanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch. Zahraniční subjekt má prý zabránit tomu, aby se projekt zastavil. Zhruba tři pětiny z nyní pořizovaného podílu VZP získala od švýcarské firmy a zbytek od „fyzické osoby v ČR“. Politici Horákovi vyčítají, že se informaci o vlastnících akcií dozvěděli až z médií, spekuluje se i o možném odvolání ředitele. Ten je nicméně přesvědčen, že i správní rada jeho postup nakonec posvětí.