Drábek: Nechápu, o co Nečasovi jde. sKarta splnila, co měla

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek nerozumí vyjadřování premiéra Petra Nečase k sociálním kartám, jejichž prostřednictvím se vyplácejí sociální dávky. Projekt sKaret naplňuje podle Drábka všechny body, které naplnil měl. Pro jeho legislativní vymezení hlasovali zhruba před půldruhým rokem i poslanci ODS, řekl místopředseda TOP 09 Drábek.

Kvůli kontroverzním sKartám to mezi ODS a TOP 09 jiskří. Občanští demokraté jsou pro zrušení projektu, menší koaliční strana je dál hájí. „Podařil se nám celkem ojedinělý úspěch v tom, že stát za vydávání karet, provoz technických účtů a distribuci sociálních dávek neplatí ani korunu na rozdíl od dosavadního systému vyplácení prostřednictvím České pošty,“ zdůraznil Drábek.

Podotkl, že sKartu má více než čtvrt milionu lidí, a „torpédování projektu“ nerozumí. Připadá mi docela zvláštní, když premiér v podstatě za každou cenu kritizuje kroky ministrů , kteří jsou v jeho vládě za jinou stranu než za ODS,“ řekl místopředseda TOP 09.

Vláda ve středu odmítla návrh Drábkovy nástupkyně Ludmily Müllerové na úpravy projektu. Pokračuje tedy dál podle původního vymezení. Nečas se v rozhovoru pro Hospodářské noviny pozastavil nad tím, že provozovatel sKaret Česká spořitelna za ně platí dodavateli 240 korun, přičemž obvyklá cena je prý 80 korun. Spořitelna se proti tomu ohradila, cena je podle banky standardní.

Drábek: Náklady jsou skoro nulové, kdo by se na tom mohl obohatit?

Drábek k tomu podotkl, že ho jako bývalého ministra v podstatě nezajímá, jaký je obchodní vztah mezi spořitelnou a jejím dodavatelem. Odmítl také Nečasova slova v HN o tom, že „možná na tom projektu mohl nebo měl někdo vydělat“. „Vzhledem k tomu, že se nám podařilo dosáhnout opravdu výjimečných podmínek, kdy stát má nulové náklady vůči svému partnerovi, České spořitelně, tak skutečně nevidím, jakým způsobem dojít k nějaké možnosti, že by někdo se na tom nějak obohacoval,“ uvedl exministr práce.

Pokud ODS otáčí a říká projektu „ne“, pak podle Drábka v případě, že bude stát zbytečně platit například za jeho nový rozjezd, nebo spořitelna bude uplatňovat na státu náhradu, tak to nebude vina autorů projektu, ale těch, kteří rozhodli o jeho zrušení. Banka podle dřívějších informací vložila do sKaret asi 300 milionů korun.

Drábek nechtěl příliš spekulovat o tom, zda za nynějším postojem ODS k sKartám stojí klesající preference této strany, nebo to, že ODS už rozjíždí předvolební kampaň. Připustil, že co se týče kampaně, by tak současná situace vypadat mohla.

„Je trošku škoda, že ODS zahajuje tu volební kampaň negativními výroky na adresu koaličního partnera místo toho, aby zahájila volební kampaň pozitivními prezentacemi toho, co za účasti ve vládě dosáhla,“ dodal Drábek.

David Klimeš: Jen 300 milionů za sKarty? Kéž by