Drábek rezignuje, až se prokáže vina náměstka Šišky

Ministr práce Jaromír Drábek

Ministr práce Jaromír Drábek Zdroj: CTK

Ministr práce Jaromír Drábek odvolá z funkce svého prvního náměstka a bývalého obchodního partnera Vladimíra Šišku, kterého policie zatkla a obvinila z korupce, jakmile bude možné odvolání doručit. Sám Drábek odejde z čela resortu, pokud se prokáže, že se Šiška skutečně dopustil trestného činu.

Předsednictvo TOP 09 na svém dnešním jednání Drábka podpořilo a šéf partaje Karel Schwarzenberg mu za jeho postoj poděkoval. Politici TOP 09 zároveň zdůraznili, že se k případu nemohou vyjádřit, protože od policie nemají podrobnější informace.

„V tuto chvíli nemám žádné konkrétní informace ke vznesenému obvinění z trestného činu podplácení,“ řekl Drábek, který je také místopředsedou TOP 09. Zdůraznil, že podle jeho názoru se Šiška trestného činu nedopustil. Přesto jej odvolá z funkce, jakmile bude technicky možné odvolání doručit. Odvolání bude platné po dobu vedení trestního řízení.

Vladimír Šiška měl pod sebou IT aktivity ministerstva a dohlížel na rozhodování o miliardových zakázkách. Ty byly vytrvale kritizovány. Nadační fond proti korupci dokonce podal na Šišku trestní oznámení kvůli zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek. Drábek a případní další neznámí pachatelé prý mohli porušit povinnosti při správě cizího majetku, zneužít informace a postavení v obchodním styku či přijmout úplatek. Policisté se i tímto případem začali již zabývat.

Protikorupční útvar aktuálně obvinil vedle náměstka Šišky také ředitele odboru informatiky MPSV Milana Hojera z podplácení. Hrozí jim až šestileté vězení. Kriminalisté si oba muže odvedli v pondělí dopoledne přímo z budovy ministerstva.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje stíhání souvisí se způsobem vyhlášení veřejné zakázky, jinak byli policisté na informace skoupí. Státní zástupce dnes sice od policie dostal usnesení o zahájení trestního stíhání, ale žádné bližší informace také nezveřejnil.

Šiška je bývalým sponzorem TOP 09, podle internetových stránek strany věnoval v roce 2009 partaji 400 tisíc korun.

Drábek a Šiška také spolu podnikali. Spoluvlastnili firmu IDTAX, v níž Šiška držel nadpoloviční podíl. Nynější šéf MPSV měl ve společnosti 24procentní podíl, který prodal Šiškově firmě Cone Advise. Tu pak koupily Vítkovice. Právě firma Vítkovice IT Solutions za působení Šišky získala jednu ze zakázek na nový systém výplaty sociálních dávek. Šiška i Drábek ale jakékoli protěžování vítkovické firmy odmítali.