Dragouni jsou pryč. Americký konvoj přejel do Německa

Americký konvoj, jedoucí ze cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku, byl v Česku od neděle 29. března.

Americký konvoj, jedoucí ze cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku, byl v Česku od neděle 29. března. Zdroj: CTK

Skupina Taxmeni zahájila 31. března před areálem kasáren v Praze-Ruzyni koncert na podporu spojeneckého konvoje, který projížděl Českou republikou.
Zástupci konvoje amerických vojáků, který projíždí Českou republikou ze cvičení v Pobaltí, u pomníku Díky, Ameriko v Plzni. Velitel konvoje a místí politici položili 31. března u pomníku věnce a květiny k uctění památky amerických a belgických vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.
Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro zdraví zástupce konvoje amerických vojáků, který projíždí Českou republikou ze cvičení v Pobaltí, u pomníku Díky, Ameriko v Plzni. Velitel konvoje a místí politici položili u pomníku věnce a květiny k uctění památky amerických a belgických vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.
V areálu kasáren v Praze-Ruzyni uspořádali 31. března američtí vojáci ukázku vojenské techniky. Americký konvoj je na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku a Praze má jednodenní přestávku k údržbě vozidel a odpočinku řidičů. Na cestu do Německa vyrazil 1. dubna.
Před Katedrálou svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni čekali 31. března lidé s americkými vlajkami, aby přivítali zástupce konvoje amerických vojáků, který projíždí Českou republikou ze cvičení v Pobaltí.
12
Fotogalerie
Americký vojenský konvoj, který od neděle projížděl Českou republikou, přejel ve 12:31 hraniční přechod v Rozvadově a vstoupil do Německa. Kolony míří na americkou vojenskou základnu ve Vilsecku, asi 70 kilometrů od českých hranic.

První část americké techniky odjela z ruzyňských kasáren v Praze, kde vojáci strávili dvě noci, v 05:30. Další dvě skupiny následovaly v hodinových rozestupech. Po cestě se konvoj nesetkal se zásadními problémy. Pouze na jednom z obrněných transportérů Stryker posádka zjistila závadu, a naložila ho proto na doprovodný tahač.

Česká armáda pro Američany chystala překvapení v podobě stíhaček Gripen, které je měly několik minut doprovázet. Podle zástupce náčelníka generálního štábu Františka Malenického měli piloti předat vzkaz ministra obrany a náčelníka generálního štábu české armády, že se s nimi loučí a přejí jim šťastnou cestu. Nakonec ale kvůli silnému větru vojáci nízký průlet zrušili.

Podél silnic a na dálničních mostech na vojáky čekaly stovky lidí s americkými vlajkami. Nejvíce jich bylo v Plzni poblíž dálničního tunelu Valík. Za ním stálo několik amerických džípů z druhé světové války s figurínou sochy Svobody. Při zastávce konvoje v areálu dálniční policie v Ostrově u Stříbra lidé vojákům přinesli třeba upečený koláč.

Podobného přijetí se Američanům dostalo během celého průjezdu Českem. Ačkoli se před nedělním příjezdem konvoje armáda obávala protestů, mluvilo se například o blokacích nebo házení rajčat, odpůrci byli nakonec ve výrazné menšině. Na konvoj naopak čekaly tisíce lidí i navzdory nepříznivému počasí a několikahodinovému zpoždění. Přišly za nimi i do kasáren v Pardubicích, Vyškově a Liberce, kde vojáci strávili první noc, i na pietu v Plzni k památníku osvobození.

Na den otevřených dveří do kasáren v Ruzyni podle armády v úterý dorazilo 15 až 20 tisíc návštěvníků. Pro vojáky se v Praze konaly také koncerty a setkali se s nimi politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Američané si přivítání pochvalovali a označovali ho za „fantastické“. Vyzdvihovali také spolupráci s armádou.

Poslední podporovatelé se s vojáky rozloučili na hranicích v Rozvadově. Sešlo se tu kolem pěti set lidí - mnozí s americkými vlajkami, jiní v amerických vojenských uniformách, přijelo i pár starých amerických džípů, které se podílely na osvobozování západních Čech na konci druhé světové války.

Na hranicích, kde se konvoj krátce zdržel, se s vojáky zdravili a mávali jim, někteří jim přinesli i karton piv. Před jedním z obrněných transportérů rozvinuli také české a americké vlajky a transparenty s nápisy „Please don't go“ (Prosíme, neodjíždějte).

Bohumil Doležal: Čeští putinovci v nedbalkách