Drsný kraj čeká drsný souboj: Paroubek proti všem

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Anna Vackova

Do krajských voleb zbývají dva měsíce. V seriálu deníku E15 vám představíme hlavní témata, s nimiž chtějí zaútočit na vítězství dvě největší strany – ČSSD, která obhajuje posty hejtmanů, a ODS, která se hodlá v regionech rehabilitovat. Postupně navštívíme jednotlivé kraje a podíváme se, jak tu odpovědní hospodáři vládli a v jakém stavu kraj zanechávají svým nástupcům.

Volby na Ústecku, v regionu, o němž se říká, že mu vládnou velrybáři společně s kmotry, nemají jasného favorita. Váhající voliče tam nečeká lehké rozhodování i proto, že budou svědky urputného zápasu současné mocenské reprezentace se zkušenými protivníky. Už teď napjatou atmosféru může vystupňovat ještě další policejní zatýkání kvůli hospodaření s bruselskými a krajskými penězi.

Jednoznačně nejvýraznějším kandidátem je obávaný politický buldozer Jiří Paroubek, nestojí však za ním silná a zavedená strana. V souboji, který slibuje největší sledovanost v zemi, se postaví jak ODS, tak ČSSD, pro niž je v severních Čechách nejvážnějším konkurentem. Pokud po jeho loňském odchodu ze sociální demokracie LEV 21 v kraji zaboduje, může to Paroubek právem vnímat jako satisfakci.

Bývalému premiérovi nahrává to, že na rozdíl od svých soupeřů je v kraji jako poslanec za Ústecko stále oblíbený a navíc není přímo spojován s žádnými kauzami. Naopak lídr modrých, děčínský exprimátor Vladislav Raška, se v kampani těžko může chlubit tím, že nabíral mrtvé duše, a jeho místní organizaci proto centrála občanských demokratů zrušila.

Hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD), původním povoláním vychovatelka v základní škole, zase čelí kritice kvůli podezřelým zakázkám a dotacím. A sama si možná klade otázku, nakolik jí pomůže její přítel, severočeský boss Roman Houska, který čelil obvinění kvůli tomu, že přejel strážníkovi nohu, a na sjezdu sociálních demokratů se popral s poslancem Jaroslavem Foldynou.

Ústecký krajÚstecký kraj

Třináct let spolu

Všechny menší strany, vedle Paroubkových národních socialistů například Severočechy.cz, SPOZ či hnutí PRO kraj, spojuje snaha rozbít mocenský monopol oranžových a modrých. Ti drží nad Ústeckem vládu už od roku 2000, tedy od vzniku samostatných krajů.

Obě strany shodně tvrdí, že o další spolupráci nestojí. Sociální demokracie chce získat pokud možno tolik hlasů, aby už nemusela sestavovat „nesourodou“ koalici s ODS. Ta by naopak za ideální považovala pravostředovou vládu, kterou se však v kraji s největší pravděpodobností nepodaří sestavit.

„Práce ČSSD a ODS v krajské radě je průměrná, kvalitu života lidí nezlepšila. Předpokládám, že budu radním, anebo výraznou osobou v opozici. A kdybychom volby vyhráli, bylo by převzetí funkce hejtmana mojí morální povinností,“ řekl v rozhovoru s deníkem E15 předseda LEV 21 Paroubek.

Čtěte také:

V Plzni má Chovanec v Pospíšilovi zdatného soupeře

V Pardubickém kraji je favoritem sociální demokracie

Šance jeho sokyně Vaňhové nejsou velké. Podle nedávného průzkumu, který si socialisté objednali u agentury STEM, dopadla z lídrů nejhůř. Lidé jsou nespokojení nejen s ní, ale i s krajskou radou. Pokud se odhad potvrdí, Vaňhová svůj post neobhájí. Nezazářila ostatně ani v minulém klání, kdy ji předběhl její pozdější kritik Foldyna, který dostal třikrát více preferenčních hlasů než Vaňhová. Foldyna se obává, že jeho stranu připraví o hlasy hlavně Paroubkova strana.

„U vzniku koalice ČSSD a ODS přitom stáli jako sudičky u kolébky Jiří Paroubek a Petr Benda, kteří současné problémy kritizují,“ konstatoval Foldyna v narážce na nejbližšího Paroubkova spolupracovníka, krajského zastupitele a vlivného severočeského podnikatele.

Lidový dům musí počítat s tím, že vedle Vaňhové mu příliš bodů neobstará ani dvojka kandidátky, krajský náměstek Pavel Kouda. Důvodem je to, že se kolem něho nakupila řada kauz, jeho kancelář nedávno zapečetila policie. Kouda měl například na starost takzvaný Fond hejtmanky, z něhož dostávaly milionové dotace nedohledatelné či se stranou spřízněné firmy.

Ústecký krajÚstecký kraj

Policejní perioda

Po Středočeském kraji mají největší problémy s evropskými dotacemi právě na Ústecku. Proplácení celkových 19 miliard korun je pozastaveno a situaci řeší Evropská komise.

Zatím poslední policejní návštěvu zažil úřad Regionálního operačního programu Severozápad ovládaný ČSSD a ODS začátkem srpna, kdy si detektivové odnesli dokumentaci k další zakázce na opravu silnic. V posledním čtvrtroce je policie na úřadu častým hostem, přichází pravidelně vždy na začátku měsíce. Zatímco dříve to byl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, nyní ho vystřídala protikorupční policie. A výsledek? Po zatčení ředitele úřadu Petra Kušnierze následovalo jeho nepravomocné odsouzení na sedm a půl roku za přijímání úplatků. Před prázdninami byli zadrženi další čtyři vysocí úředníci.

Policie už obsadila i kanceláře krajského úřadu, kde se zajímala o správu silnic, konkrétně o stavby na Dečínsku. Krajské projekty zkoumalo také ministerstvo financí, podle něhož byla jedna ze zakázek předražená o 25 procent.
Bývalý zaměstnanec úřadu ROP Severozápad Leo Steiner (KDU-ČSL) tvrdí, že kvůli systémovým chybám kraj přijde až o 3,3 miliardy korun bruselských dotací. Vaňhová to vidí jinak. Z možné ztráty peněz naopak viní Steinera, jemuž vyhrožuje soudem.

Boj o dálnici

Téma, kde se mohou až na zelené všichni lídři shodnout, je dostavba posledního úseku dálnice D8. Minulou středu krajský úřad zamítl odvolání proti územnímu a stavebnímu rozhodnutí občanského sdružení Společnost ochránců životního prostředí. Stavba posledního úseku dálnice D8 s délkou 4,7 kilometru tak bude moci opět začít. Otázka však je, na jak dlouho, protože ekologové se pravděpodobně znovu obrátí na soud.

Ředitelství silnic a dálnic odhaduje, že na dokončení úseku potřebuje asi 30 až 32 měsíců, zatím se pracovalo jen dva a půl měsíce. Dálnice D8 má spojit Prahu s půlmilionovým Podkrušnohořím a se severní polovinou Německa.

Dálniční problém. Po posledním verdiktu krajského úřadu může stavba finálního úseku dálnice D8 s délkou 4,7 kilometru opět začít. Otázkou je, na jak
dlouho, protože ekologové se zřejmě znovu obrátí na soudDálniční problém. Po posledním verdiktu krajského úřadu může stavba finálního úseku dálnice D8 s délkou 4,7 kilometru opět začít. Otázkou je, na jak dlouho, protože ekologové se zřejmě znovu obrátí na soud | CTKDálniční problém. Po posledním verdiktu krajského úřadu může stavba finálního úseku dálnice D8 s délkou 4,7 kilometru opět začít. Otázkou je, na jak dlouho, protože ekologové se zřejmě znovu obrátí na soud

Nejdražší vánoční stromky a další nej…

» Oproti ostatním krajům si může Ústecko připsat hned několik prvenství, a většinou nepříliš lichotivých. Krajský úřad například kupuje bezkonkurenčně nejdražší vánoční stromky v zemi, když loni jich pro školy a další zařízení v regionu pořídil 170 za více než dva miliony korun. Jeden stromek včetně vánočních ozdob tak krajskou pokladnu vyšel na 12 tisíc korun.

» Zdaleka největším problémem celého regionu je soužití Čechů s romskou menšinou, jak vyplývá z loňského průzkumu společnosti STEN/MARK. Další příčky v průzkumu obsadily nezaměstnanost, korupce a kriminalita. Naopak vztahy mezi Čechy a vietnamskou komunitou většinu obyvatel prakticky netrápí.

» S vysokou nezaměstnaností v kraji souvisí i zadluženost tamních obyvatel. Nejvíce osobních bankrotů bylo podle analýzy společnosti CCB za měsíc červenec vyhlášeno právě na Ústecku, které následovaly Moravskoslezský a Středočeský kraj.

» Potíže jsou i ve zdravotnictví. Na severu Čech ubývá malých nemocnic, které nejsou ve správě kraje. Vedle toho pět velkých nemocnic vedených akciovou společností Krajská zdravotní, jež poskytují zhruba 70 procent veškeré péče v regionu, čelí problémům s nesprávným čerpáním evropských dotací, které mohou vyústit až vracením stamilionů korun.

» Jedno z mála pozitivních prvenství Ústeckého kraje se týká zahraničních investic. Z celkového objemu investic ve výši 33,7 miliardy korun, které za loňský rok zprostředkovala agentura CzechInvest, získalo nejvíce právě Ústecko. Konkrétně to bylo 6,21 miliardy, které pomohou vytvořit přes 1300 nových míst.

» Podle údajů Českého statistického úřadu má Ústecký kraj rovněž nejmladší obyvatelstvo v zemi. Má i velký podíl ateistů, vysokoškolsky vzdělaných naopak téměř nejméně (po kraji Karlovarském), ačkoli za posledních deset let se jejich počet v kraji zdvojnásobil.