Důvěra v českou ekonomiku v prosinci klesla. V průmyslu vládne největší skepse od roku 2013

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci podruhé za sebou meziměsíčně klesla, snížila se o 0,7 bodu na 98,6 bodu. Snížila se důvěra u podnikatelů, zatímco u spotřebitelů po výraznějším listopadovém poklesu stoupla. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s loňským prosincem je letos celková důvěra v ekonomiku nižší, klesla také důvěra podnikatelů i spotřebitelů.

Celková důvěra v tuzemské hospodářství od začátku letošního roku meziměsíčně střídavě klesala a stoupala. V srpnu, září a říjnu zaznamenala tři nárůsty po sobě, následoval listopadový a prosincový pokles. V prosinci je to také letos poprvé, kdy důvěra klesla i meziročně.

„Důvěra v ekonomiku se (v prosinci) snížila vlivem poklesu důvěry mezi podnikateli,“ komentoval čísla vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Důvěra podnikatelů v prosinci se meziměsíčně snížila o 1,4 bodu na hodnotu 96,4. Klesla ve vybraných službách a znovu také v průmyslu. Zvýšila se naopak v obchodu a opět ve stavebnictví, kde byla stejně vysoko naposledy v květnu 2008.

„V celkovém poklesu důvěry v ekonomiku se tak projevuje zhoršení sentimentu v podnikatelském segmentu. V jeho rámci je zvláště na pováženou poměrně citelný pokles důvěry průmyslníků. Ti naposledy vykazovali ještě horší náladu v říjnu 2013, kdy v ČR stále doznívaly ozvěny recese a Česká národní banka se chystala spustit svůj intervenční režim,“ doplnil svůj pohled hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

U spotřebitelů se podle Obsta nálada zlepšila. „Očekávají, že se jejich vlastní finanční situace v příštím roce o něco zlepší a bude zde i prostor pro navyšování vlastních úspor,“ podotkl. Důvěra spotřebitelů se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 2,3 bodu na hodnotu 109,2.

V meziročním srovnání se důvěra spotřebitelů v ekonomiku naopak snížila, loni v prosinci byla na 110 bodech. Důvěra podnikatelů proti loňsku rovněž klesla, před rokem činila 97,5 bodu. Celkově je důvěra v hospodářství meziročně nižší o jeden bod.