Důvěra v domácí ekonomiku opět klesá, je ale vyšší než během recese

průmysl

průmysl Zdroj: ctk

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci opět meziměsíčně snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s listopadem klesl o 1,9 bodu. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 2,2 bodu, důvěra spotřebitelů klesla o 0,8 bodu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Také meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší, a to o 12,5 bodu. Ve srovnání s hodnotami v období recese, tedy ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009, je ale i nadále vyšší, upozornil ČSÚ.

„Ve srovnání s hodnotami v období recese je souhrnný indikátor sice nadále vyšší, což však neznamená, že nemůže v dalších měsících dále poklesnout,“ upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

U firem totiž podle něj převažují obavy ze zahraničního vývoje. Pokles firemních zakázek se navíc negativně promítá do zaměstnanosti a velmi nízkého růstu reálných mezd. To má vliv i na chování spotřebitelů, kteří se obávají ztráty zaměstnání a růstu cen. „Obezřetnost ve výdajích a vyšší sklon k úsporám tak bude u českých domácností převládat i v nadcházejícím roku,“ dodal Novák.

Důvěra v ekonomikuDůvěra v ekonomiku | CSU

Nejvíc klesá důvěra ve stavebnictví

Indikátor důvěry podnikatelů se v prosinci meziměsíčně snížil ve všech sledovaných odvětvích, nejvíce se důvěra snížila ve stavebnictví. Ve srovnání s hodnotou v prosinci 2010 je důvěra podnikatelů o 10,5 bodu nižší.

V průmyslu se v prosinci snížilo hlavně hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zpomalení tempa výrobní činnosti i zaměstnanosti. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o dva body a proti hodnotám v prosinci 2010 je o 15,3 bodu nižší.

Ve stavebních podnicích se značně snížilo již tak nízké hodnocení celkové poptávky. Celkově se nízká důvěra ve stavebnictví v prosinci meziměsíčně snížila o 6,5 bodu a je stejně nízká jako před rokem.

Důvěra v ekonomikuDůvěra v ekonomiku | CSU

Z šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců zvýšily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy ze zhoršení jejich vlastní finanční situace se po výrazném zvýšení v listopadu o něco snížily, zvýšil se ale podíl těch, kdo očekávají zvýšení nezaměstnanosti.