Dvacet miliard nestačí, vláda musí v rozpočtu škrtat víc, myslí si Skopeček

Jan Skopeček, ODS

Jan Skopeček, ODS Zdroj: E15 Dominik Kučera

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun, myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). V televizi CNN Prima News zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard korun. Právě 20 miliard ze stávajícího rozpočtu chce ušetřit ministr financí Zbyněk Stanjura.  Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových 200 miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka.

Podle Skopečka ovšem situace není tak dramatická, jak se na první pohled může jevit. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním.

Skopeček míní, že úspory budou muset být ve všech resortech, aby se neopakoval boj mezi jednotlivými ministerstvy. Také by se podle něj mělo zamezit předčasné medializaci jednotlivých kroků. "Ministr financí na úsporách už intenzivně pracuje. Jediné, co vláda nechce, je to, aby se přes média řešilo, v jaké kapitole úspora bude," uvedl.

Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) prohlásil, že ministr financí musel už při přípravě letošního rozpočtu vědět, že získat 50 miliard korun do rozpočtu z modernizačního fondu je nesmysl. Musel také vědět, že bude muset vynaložit 15 miliard korun na valorizaci penzí. Tato vláda si také zvykla na to, že bude brát úročené úvěry, dodal s poukazem na rozpočet na dopravu. Nekompetentnost podle něj tkví například ve špatném odhadu daně z mimořádných zisků. Rozpočet byl připravován v mimořádné situaci ovlivněné mimo jiné válkou na Ukrajině, reagoval Skopeček.

Rozpočtové úspory již v letošním roce chce premiér Petr Fiala (ODS) hledat především v provozu státu. Neměly by se naopak dotknout záležitostí „směřujících do budoucnosti“, tedy například infrastruktury. Teprve v létě podle něj bude jasné, jak bude vypadat skutečné plnění letošního rozpočtu.