EGAP pojistila 36 miliard. Má nakročeno k rekordu

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) si na nedostatek byznysu rozhodně stěžovat nemůže. Minulý měsíc se dostala na hranici 36,3 miliardy korun. Jde o objem českého vývozu, který svými pojistnými produkty od začátku letošního roku pojišťovna podpořila. Serveru E15.cz to potvrdil šéf EGAP Jan Procházka.

Před několika týdny přitom EGAP odhadovala, že za celý letošní rok pojistí šedesát miliard korun. „Nic nás neomezuje v tom, abychom pojistili víc. Nesnažíme se ale o rekord, pokud budou kvalitní projekty, není důvod je nepojistit,“ tvrdí nyní šéf EGAP Jan Procházka a nevyloučil tak, že by EGAP mohla přesáhnout rekord pojištěného vývozu z loňkého roku v objemu 72 miliard korun.

Aktuální pojistná kapacita EGAP vychází na 280 miliard kourun. Vyčerpáno je z tohoto objemu přes 230 miliard korun. Vláda musela vzhledem k plánovaným transakcím EGAP navýšit pojistnou kapacitu pojišťovny o deset miliard korun už během jara. Největší byznys, který bude blokovat desítky miliard korun, se totiž má podepisovat v nejbližších měsících. Jde například o stavbu paroplynové elektrárny v iráckém Erbilu a počítat by se mělo i s obřím komplexem na výrobu vepřového masa v ruské republice Chakásie. Procházka zatím trvdí, že další navyšování kapacity v letošním roce nebude potřeba.

EGAP se nedávno pochlubila několika úspěšnými transakcemi. Jenom během dubna jich uzavřela jedenáct. Šlo například o energetický projekt v Argentině, pivovar v Etiopii nebo pekárnu v Mongolsku. Na začátku května pak pojistila dodávky za 15 milion eur určené pro výstavbu nemocnice v hlavním městě Gabonu Libreville. „Je zajímavé, že jsou buď malé anebo velké projekty. Úplně vymizel střední byznys,“ poznamenal k situaci na trhu Procházka.

Vyšší mzdy, propad zisku