Ekonomická diplomacie i lidská práva. Vláda má novou zahraniční politiku

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Vláda dnes schválila novou koncepci zahraniční politiky. Oznámil to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Dokument určuje hlavní oblasti zájmu Česka ve světě. Mluví o podpoře ekonomické diplomacie, ale i o prosazování lidských práv. Dokument se hlásí k odkazu českého humanistického myšlení, prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, Pražského jara, Charty 77 a tradice podpory lidských práv.

„Česká zahraniční politika usiluje o bezpečnost, prosperitu a udržitelný rozvoj, lidskou důstojnost včetně ochrany lidských práv, službu občanům a dobré jméno v zahraničí,“ píše se v materiálu o cílech české zahraniční politiky. Za hodnotové východisko zahraniční politiky označuje příslušnost k euroatlantickému civilizačnímu prostoru, jejímž výrazem je zejména členství v EU a NATO.

„Jsem rád, že nová koncepce přichází nyní, kdy svět prochází velkými změnami a kdy zároveň čelíme bezpočtu krizí - jako je situace na Ukrajině, Islámský stát, uprchlíci, Grexit, nebo nárůst antisystémových stran - to vše se týká i České republiky. Je třeba říci, kde v tomto světě stojíme a k čemu se hlásíme,“ uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Přestože je koncepce zpracována jako nový dokument, navazuje na předchozí koncepci. „O koncepci jsme vedli důkladnou debatu nejen v rámci ministerstva, ale také s koaličními partnery a s Kanceláří prezidenta republiky,“ dodal šéf české diplomacie.

Koncepce upozorňuje na změnu světových mocenských poměrů a na posun k multipolaritě světového uspořádání. „Pravděpodobnost přímého ohrožení území ČR masivním vojenským útokem je nízká. Bezpečnost a stabilita v hraničních částech Evropy i v oblastech s Evropou sousedících se ovšem celkově snižují,“ uvádí koncepce.

Nelze proto podle ní zcela vyloučit přímé ohrožení spojenců, a tedy i ohrožení Česka, „neboť naše bezpečnost je v rámci Severoatlantické aliance nedělitelná“. Koncepce mluví i o boji s terorismem nebo o migraci.

K hlavním oblastem bezpečnostních zájmů České republiky a jejích spojenců patří podle materiálu oblast východní Evropy, západního Balkánu, severní Afriky, Blízkého a Středního východu a Sahelu. Materiál mluví o potřebě diverzifikace dodávek strategických surovin.

Prosperitu má zvýšit ekonomická diplomacie

Dalším rozsáhlým tématem šestnáctistránkové koncepce je udržitelá prosperita, která nepovede k prohlubování sociálních rozdílů, degradaci lidské důstojnosti a bude šetrná k přírodě. Ke zvyšování prosperity Česka má sloužit ekonomická diplomacie. „Zvláštní pozornost bude česká ekonomická diplomacie věnovat teritoriím mimoevropským, která vykazují velký růstový potenciál, ale často skýtají rovněž rizika daná nepředvídatelností politického a ekonomického prostředí, korupcí nebo slabou vymahatelností práva,“ uvádí dokument.

Zmiňuje také důležitost zahraniční rozvojové spolupráce. „Vychází z postavení ČR jako vysokopříjmové země, jejímž zájmem je přispívat ke snižování globálních nerovností,“ napsali autoři koncepce. V záležitosti lidských práv mimo jiné dokument slibuje zapojení Česka při snaze o celosvětové posílení postavení žen ve společnosti.

Za hlavní partnery dokument tradičně označuje země euroatlantického prostoru, především sousední státy, USA, Německo, Francii a Velkou Británii. Důležitost klade i na země západního Balkánu a na jejich podporu ve vstupu do EU. Věnuje se i Rusku, které, „ačkoli v současnosti zásadním způsobem destabilizuje evropskou bezpečnostní architekturu“, je významným aktérem při řešení mnoha mezinárodních otázek a je s ním proto nutné spolupracovat. Česko s ním má proto usilovat o spolupráci hlavně v ekonomické a kulturní oblasti. „Dlouhodobým cílem je překonat současné problémy a dospět k partnerským vztahům,“ uvádí koncepce.

Málo lidských práv, zněla kritika

Dokument byl v minulosti kritizován kvůli tomu, že údajně neklade dostatečný důraz na prosazování lidských práv. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek již dříve kritiku odmítl. Nová koncepce zahraniční politiky nemá podle něj ani za cíl popírat odkaz Václava Havla v oblasti lidských práv, je ale třeba najít způsob, jak s ním pracovat. Jen mechanicky to nelze, uvedl ministr zahraničí.