Ekonomika letos skončí kladnou nulou, odhaduje MF

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Česká ekonomika by měla v roce 2012 skončit kladnou nulou, respektive pár desetin procenta v plusu. V dnešním pořadu "Partie" televize Prima Family to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něho s tím počítá lednová prognóza ministerstva financí, která bude zveřejněna v úterý. Kalousek tedy nenavrhne změnu daně z přidané hodnoty ještě pro tento rok.

Ještě na začátku roku Kalousek hovořil o tom, že ministerstvo financí přiravuje mix opatření, která by stabilizovala veřejné rozpočty v případě negativního vývoje ekonomiky. Tehdy ministr financí považoval za letošní rok jako nejpravděpodobnější dvouprocentní pokles ekonomiky. Pro tento případ hledal jeho úřad úspory na výdajové straně státního rozpočtu ve výši zhruba 30 miliard korun. Loni v říjnu Kalousek tvrdil, že by byl nesmírně šťasten, kdyby skutečně v roce 2012 česká ekonomika rostla jedním procentem. „Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová,“ uvedl tehdy.

Výsledek však bude zřejmě optimističtější. „Zdá se, že lednová prognóza bude předvídat na rok 2012 takzvanou kladnou nulu, tedy pár desetinek nad nulou. To znamená, že ani opatření pro tento rok nebudou muset být dramaticky velká, já tedy nenavrhnu úpravu DPH v roce 2012,“ řekl Kalousek. Uspořit se podle něj bude muset asi 20 miliard korun. Nicméně to je agenda, se kterou si vláda poradí sama, a nebudu muset ani žádat novelu zákona o státním rozpočtu, podotkl.

Také podle dřívějších odhadů tuzemských finančních institucí by měla tuzemská ekonomika letos vykázat růst maximálně několik desetin procenta. „Už od podzimu předpokládáme pro rok 2012 růst HDP o 0,3 procenta a zatím nemámě důvod to měnit,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Někteří ekonomové ale již delší dobu očekávají pokles ekonomiky. Například Česká bankovní asociace předminulý týden ve své aktualizované prognóze předpověděla pro letošek pokles ekonomiky o 0,1 procenta.

Kalousek: Snížená sazba DPH je možná, pokud se základní sazba zvýší

Kalousek dnes také v televizní diskusi připustil možnost snížené sazby daně z přidané hodnoty pro léky, knihy a noviny, pokud by se základní sazba této daně zvýšila v dalších letech například na 19 procent. Podmiňuje to ale shodou vládní koalice. Podle zákona pro příští rok má být sazbsazba DPH jednotná ve výši 17,5 procenta.

„Kdybychom se dokázali shodnout v koalici, a já tu diskusi otevřu ne pro rok 2012, ale pro roky příští, že ta sazba nebude 17,5 (procenta), ale že bude 19 (procent) například, tak si snadno umím představit, že knihy, léky a noviny by byly v nižší sazbě,“ uvedl Kalousek. Nekonkretizoval ale, zda by to měla být sazba desetiprocentní.