Ekonomika možná poroste rychleji, Fischer změní odhad příjmů státu

První místopředseda vlády a ministr financí Jan Fischer (vpravo) přichází na schůzi vlády 11. září 2013.

První místopředseda vlády a ministr financí Jan Fischer (vpravo) přichází na schůzi vlády 11. září 2013. Zdroj: ctk

Vývoj české ekonomiky může být příští rok lepší než odhadovaný růst o 0,8 procenta, domnívá se vláda podle vyjádření ministra financí Jana Fischera. Ten proto na další zasedání kabinetu připraví nový odhad příjmů státního rozpočtu, což umožní zvýšit některé výdaje.

„Na základě posledních dat vývoj může být lepší, než předpovídá pochmurná červencová prognóza. Budeme se blížit k optimistické hranici prognózy, podle toho upravíme příjmy. S tím přijdeme na příští vládu. Otevře to tak prostor pro částečné naplnění masy požadavků jednotlivých resortů,“ uvedl šéf státní pokladny.

Ministerstvo financí počítá v červencové prognóze s růstem o 0,8 procenta, což je ale podle Fischera spíše průměr z určitého rozmezí odhadů.

Kabinet Jiřího Rusnoka připravuje rozpočet se schodkem 110 miliard korun, debatu o něm zahájil už minulý týden. Vláda přitom při sestavování rozpočtu počítá jak se zvýšením plateb za státní pojištěnce, tak i s navýšením platů ve státní správě. Příjmy mají činit podle původního návrhu, který se zřejmě změní, 1082,4 miliardy a výdaje 1192,4 miliardy korun.

Šanci na více peněz má podle středečního vyjádření Fischera například doprava a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). „Budeme se také koukat na fond bydlení nebo zemědělství,“ dodal ministr.

Vývoj HDP České republiky za posledních 5 let:2981429:normal690:true:trueZdroj: Tradingeconomics.com

Vláda přerušila v souvislosti s rozpočtem i jednání o penězích pro SFDI. Ministr dopravy Zdeněk Žák přitom chce po kabinetu navýšení rozpočtu fondu na rok 2014 o 4,5 miliardy korun. SFDI má podle dosavadního návrhu ministerstva financí hospodařit se 43 miliardami ze státního rozpočtu.

Návrhu rozpočtu ještě 20. září projedná tripartita, lze tedy očekávat, že vláda jej schválí až poté. Do Poslanecké sněmovny, která je nyní rozpuštěna, musí rozpočet dodat do konce září.

Rozpočet ještě může výrazně upravit Sněmovna a vláda, které vzejdou z říjnových předčasných voleb. Nová Sněmovna se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.