EU znepokojuje zavírání českých firem s dlouhou historií

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Evropskou unie znepokojuje, že polovina malých a středních podniků, které v Česku ukončily v roce 2012 činnost, byla starší než 15 let. Vyplývá to z analýzy Evropské komise, která zjišťovala situaci malých a středních firem v EU. Mezi největšími problémy pro české firmy komise identifikuje nedostatečně vstřícnou administrativu či problémy při získávání veřejných zakázek.

V Česku dávaly loni malé a střední podniky práci přibližně 2,4 milionu lidí. Firem spadajících do této kategorie je přitom v Česku naprostá většina, celkem to podle statistik unie v roce 2012 bylo zhruba 939 tisíc společností.

Analýza však poukázala právě na fakt, že v důsledku krize v Česku zavřely i zavedené podniky. Tento negativní signál pak dál posiluje propad obchodních vztahů malých a středních podniků v rámci EU, který je pro ně většinou daleko významnější než obchody mimo unii.

V celé unii se v roce 2012 počet zaměstnanců malých a středních firem snížil asi o 610 tisíc, o 1,3 procenta klesl jejich podíl na tvorbě evropského hrubého domácího produktu.

Přesto studie zdůrazňuje, že malé a střední firmy v Evropě byly v krizi odolnější než největší firmy. Problémy přitom měly především kvůli snížení domácí poptávky.

Světlá budoucnost?

Obecným závěrem materiálu ale je, že letošní rok by pro takové firmy mohl být rokem obratu, protože opět začínají obchodně růst a začal se také zvyšovat počet pracovních míst, které lidem nabízejí.

„Předběžný výhled očekává, že pozitivní vývoj se v roce 2014 dál zrychlí,“ tvrdí autoři analýzy. Po letech nejistého ekonomického prostředí je to letos od roku 2008 poprvé, kdy společně vzroste o procento přidaná hodnota firem a o 0,3 procenta se zvýší počet lidí, které malé a střední podniky zaměstnávají.

České firmy bohatnou na vesmírném podnikání