Europrint míří do insolvence, stěžuje si na agresivní postup finanční správy

Europrint, ilustrační foto

Europrint, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společnost Europrint, jedna z největších tiskáren v Česku, podala žádost o prohlášení insolvence a reorganizaci. Přinutil ji k tomu nebývale agresivní a nekorektní postup finanční správy, uvedla společnost. Postup úředníků také napadla ve správním řízení.

Největší česká polygrafická společnost Europrint poslala žádost o insolvenci na Městský soud v Praze. Informoval o tom server iHNed.cz. Úřední postup nemá ohrozit provoz společnosti.

Příčinou finančních problémů je podle slov firmy likvidační postup finanční správy. „Byly na nás uvaleny zajišťovací a exekuční příkazy na částku převyšující hodnotu 386 milionů korun. Jsme přesvědčení, že byly neoprávněné, stejně jako následný postup finanční správy," řekl serveru generální ředitel Europrintu Petr Litvan.

Finanční správa si na tiskárně již v květnu 2016 nárokovala 260 milionů korun kvůli údajnému podvodu na DPH ze strany jejího dodavatele. Tuto částku společnost nakonec úřadu vyplatila. V červenci ale finanční správa začala vymáhat penále ve výši 52 milionů korun a v srpnu si za úroky z prodlení vyžádala dalších 72 milionů korun. 

Firma si stěžuje, že jí finanční správa odepřela nárok na odpočet DPH na vstupu u zboží za tři roky zpět. Daň se ovšem měla týkat zboží, kterého se údajný podvod bývalého dodavatele ani netýkal.

„Jak je v poslední době obvyklé, finanční orgány na nás vymáhají DPH, kterou nebyly schopné vybrat u jiného subjektu podezřelého z daňového podvodu. V našem případě ovšem úředníci posunuli absurditu o úroveň výš," uvedl Litvan. „Vybírají u fungující společnosti daň, kterou nejenže měl odvést jiný subjekt, bývalý dodavatel tiskárny, ale tato daň se vůbec netýkala plnění poskytovaných Europrintu tímto dodavatelem. Z těchto transakcí jsme neměli a ani nemohli mít žádnou výhodu," dodal šéf Europrintu. 

Finanční správa se k situaci firmy Europrint odmítla vyjádřit. „Nemůžeme nic komentovat, nejsme zbaveni mlčenlivosti," řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Gabriela Štěpanyová.