Evakuace obcí kvůli výbuchu skladu ve Vrběticích potrvá i dnes

Z areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se ozývaly další neřízené exploze.

Z areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se ozývaly další neřízené exploze. Zdroj: CTK

Evakuovaní lidé z Haluzic a Lipové, kteří museli ve středu opustit domovy kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, se dnes zatím domů nevrátí. Pyrotechnici budou zkoumat okolí vesnic, kde budou hledat střepiny, jež mohly ze skladu odlétnout. Večer pak rozhodnou o možném ukončení evakuace, řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

„Pyrotechnici ráno rozhodli o tom, že evakuace trvá. Vyrazí s naším obrněným vozidlem do okolí Haluzic a Lipové, kde budou hledat střepiny, které mohly odlétnout z vybuchlého skladu. Tento průzkum potrvá celý den a večer kolem 18:00 pyrotechnici rozhodnou o možném ukončení evakuace zmíněných obcí,“ popsala Kozumplíková. Nad místem exploze by měl v případě příznivého počasí přeletět policejní vrtulník i bezpilotní dron.

Evakuace 400 obyvatel

Evakuace se týká asi 400 obyvatel, většina z nich již ve středu trávila den v práci nebo u rodiny. Možnost přespat v nabízeném hotelovém zařízení v Luhačovicích využilo podle luhačovické starostky Marie Semelové 18 lidí z Lipové, z Haluzic nikdo. Lidé tam tak zůstanou i dnes. „Pokud se nám ozve někdo, kdo byl dosud u rodiny, tak ho tam také nasměrujeme. Kapacita je tam dostatečná,“ řekl dnes starosta Lipové Miroslav Pala.

Lidé se podle jeho slov samozřejmě chtějí co nejdříve vrátit do svých domovů, mají například obavy o zvířata, která tam nechali. „Ale tady jde o životy lidí, to je přednější, než životy zvířat,“ podotkl starosta. Na statek v Lipové, kde je asi 80 krav, však bude vpuštěn pod dohledem policisty člověk, který se o ně postará. Stejně tak bude moci za doprovodu policisty jít jeden člověk do domu pro speciální léky. „Ostatní klasické léky zajistí lékař v Luhačovicích či případně záchranka,“ podotkl Pala.

Neznámé příčiny výbuchu

Ze skladu číslo 12, ve kterém ve středu vybuchlo 12,8 tuny munice, se v noci ozvaly další dvě neřízené detonace, ve 23:00 a ve čtyři hodiny ráno. „Jednou šlo o silný a podruhé o středně silný výbuch,“ popsala policejní mluvčí.

Sklad, který měla stejně jako blízký sklad číslo 16 vybuchlý 16. října pronajatý ostravská společnost Imex Group, explodoval ve středu ráno. Neřízené výbuchy se ozývaly prakticky celý den. Kvůli nim byl kromě zmíněných obcí evakuován areál bývalých Vlárských strojíren i blízká střední škola. Podle Kozumplíkové však je areál od rána opět v provozu a do školy se vrátili i studenti a učitelé.

Příčinu výbuchu skladu číslo 12 policie zatím nezná. „Podle předložených seznamů firmy, jež v tomto objektu skladuje munici, se uvnitř v době výbuchu nacházelo 12,8 tun zalaborovaných výbušnin. Jednalo se o dělostřelecké granáty a miny,“ uvedla Kozumplíková. Pyrotechnici se k místu exploze zatím nemohli přiblížit. V tomto týdnu měl začít odvoz munice z areálu, nové výbuchy však tento proces vrátily na začátek. Pyrotechnici budou muset opět komunikace a jejich okolí vyčistit.

Zákaz vstupu do oblasti

V platnosti zůstává nadále speciální linka zřízená pro občany postižené neustávajícími explozemi. „Číslo 974 666 555 je k dispozici všem občanům okolních obcí, kteří se chtějí na cokoliv v souvislosti s dnešními detonacemi zeptat, či těm, kteří našli v blízkosti svých obydlí jakýkoli nebezpečný předmět. Nadále trvá varování občanů před vstupem do nebezpečné oblasti. Oblast je označená policejními páskami a varovnými cedulemi a je nepřetržitě střežená policisty a vojáky,“ dodala mluvčí.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) byla budova číslo 12 v minulých dnech otevřena a zběžně zkontrolována, nic ale nenaznačovalo tomu, že by objekt mohl vybuchnout. Při říjnovém výbuchu zemřeli dva zaměstnanci společnosti Imex Group. Ve středu ráno se podle policie nikdo ze členů integrovaného záchranného systému v lokalitě nepohyboval. Výbuch podle Kozumplíkové nenastal ani při manipulaci s výbušninami.