Exekuce na majetek Prahy byla zastavena

Bohuslav Svoboda, ODS

Bohuslav Svoboda, ODS Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Exekuce na majetek Prahy byla zastavena. Informace o zastavení řízení byla zaslána i na katastr nemovitostí, který by měl nyní vymazat záznam o exekuci ze svého registru, řekl dnes pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Za exekuci na majetek Prahy může pochybení magistrátní úřednice, která zapomněla uhradit dluh magistrátu bytovému družstvu v Praze 6. Magistrát dnes dlužnou částku ve výši 205 942 korun uhradil. Kvůli exekučnímu řízení Praha nesměla nakládat s majetkem.

Hlavní město podle primátora prodalo v roce 2002 Bytovému družstvu U Šárky byty s tím, že družstvo převezme i veškeré dluhy včetně dluhů za neplatiče. Družstvo se proti dohodě ohradilo a obrátilo se na soudy, které rozhodly v jeho prospěch.

Dlužná částka podle Svobody činí 163 306 korun, s připočtením dalších nákladů a poplatků za exekuci se dluh vyšplhal na 205 942 korun. Primátor předpokládá, že část peněz se Praze vrátí, protože město částku uhradilo obratem, a tudíž by se měla snížit odměna pro exekutora.

„Je to selhání úřednice z odboru správy, evidence a využití majetku, která je ve výpovědi,“ uvedl primátor. O důsledcích bude s úřednicí jednat ředitel magistrátu Martin Trnka.

Hlavní město podle primátora zřejmě podá stížnost ke komoře exekutorů na postup exekutora, který o řízení rozhodl. „Ptám se, jestli je úměrná cena za 200 tisíc korun pomník Jana Husa, Karlův most nebo majetek města v řádu miliard. Ptám se, jestli exekutor jednal přiměřeně,“ poznamenal Svoboda.

Podle mluvčí exekutorské komory Petry Báčové však nařízení o exekuci vydal exekuční soud, katastrální úřad pak tuto informaci zanesl jako poznámku k nemovitostem, které Praha vlastní. Exekutor pouze nařízení doručil úřadu a účastníkům řízení. „Soudní exekutor nevydal žádný exekuční příkaz, a to ani k prodeji nemovitosti, ani ke zřízení exekutorského zástavního práva,“ sdělila Báčová. Řízení podle ní skončilo hned v počáteční fázi, protože město dluh uhradilo. Rozhodně podle ní nyní nehrozil prodej nemovitostí v dražbě, nařízení ani neomezilo možnost Prahy majetek užívat nebo spravovat.

Primátorovi také vadí, že oznámení o exekuci stejně jako návrh na smírné vyrovnání dostalo město až dnes ráno. „Jak může mít listina o návrhu smírného řešení stejné datum jako návrh na vyslovení exekuce, a ten je realizován, dřív než dostaneme návrh na smírné řešení,“ dodal primátor.

Celé exekuční řízení Svoboda označil za směšný příběh. Zveřejnění této záležitosti v médiích spojuje s blížící se volbou předsedy pražské ODS, která je naplánována na příští pondělí. Svoboda bude na předsedu kandidovat.

Nejedná se o první případ exekuce na hlavní město. Loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Chtěl po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, který prověřil systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Úřad ale odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z dokumentu.