Exportní banka chystá dohodu s čínskou Export Import Bank

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Česká exportní banka (ČEB) podepíše koncem října dohodu o spolupráci s čínskou Export Import Bank. Má to pomoci českým firmám v exportu na čínský trh. Na strojírenském veletrhu v Brně to řekl ředitel odboru mezinárodních vztahů a komunikace ČEB Petr Križan. Dohoda bude podepsána při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně.

„Čína je zajímavý trh, cítíme tam potenciál pro české firmy,“ uvedl Križan. Podle něj chce státní banka rozšířit servis pro české firmy, hledá také alternativu k současné situaci v Rusku.

Zájem na rozšíření spolupráce s Čínou stát už několikrát deklaroval. „Mým cílem je, aby například největší čínská i světová banka Industrial & Commercial Bank of China otevřela v Praze pobočku, která by následně sloužila jako odrazový můstek pro čínské investice,“ uvedl v srpnu náměstek ministra financí Martin Pros.

Pobočka CzechTrade

Rozšíření své působnosti v Číně plánuje i státní agentura na podporu obchodu CzechTrade. Chce zde otevřít svou čtvrtou kancelář, která by měla být v jihočínském Kantonu.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je Čína tradičně prioritou českého zahraničního obchodu. Na strojírenském veletrhu v Brně uvedl, že Čína je druhou největší ekonomikou světa a je otázkou krátké doby, kdy bude první. Podle Mládka výraznější hospodářský rozmach v současnosti zaznamenávají západočínské a vnitročínské provincie.