Exposlankyně Zubová má opět funkci, je zastupitelkou Kutné Hory

Olga Zubová

Olga Zubová Zdroj: E15

Novou zastupitelkou Kutné Hory se stala někdejší poslankyně Strany zelených Olga Zubová. Ve funkci nahradila zastupitele za Kutnohorské patrioty Jiřího Balého, který už ve městě nemá trvalé bydliště, a proto musel mandát opustit. Zubová byla na kandidátce Kutnohorských patriotů první náhradnicí.

Bývalá členka zelených a později šéfka Demokratické strany zelených (DSZ) v roce 2009 pomohla sesadit vládu premiéra Mirka Topolánka. V minulých letech se objevila na kandidátce ČSSD pro volby do sněmovny, strana ji ale nakonec stáhla.

Zubová také neúspěšně kandidovala do Senátu na Kutnohorsku za DSZ a v loňských krajských volbách se ucházela o přízeň voličů v čele kandidátky Suverenity Jany Bobošíkové. V Kutné Hoře provozuje se svým manželem Vladimírem Zubovem soukromou galerii.

Olgu Zubovou v minulosti podporoval vlivný majitel mediální agentury Médea Jaromír Soukup. Ten nejdříve stál za Stranou zelených, ale po přesunu Zubové do Demokratické strany zelených podpořil tuto dnes již zapomenutou partaj, kterou v roce 2009 založili odpadlíci od zelených.

V Kutné Hoře v posledních volbách přesvědčivě zvítězila Šance pro Kutnou Horu, která sestavila koalici s TOP 09. Šance pro Kutnou Horu má 13 mandátů, druzí sociální demokraté obsadili pět křesel. Komunisté mají tři zastupitele, po dvou mandátech získali ODS, TOP 09 a Kutnohorští patrioti.

Další strana zelených v Poslanecké sněmovně