Fanoušci přispěli 350 tisíc na film o Filipu Topolovi

Filip Topol, Psí vojáci

Filip Topol, Psí vojáci

Pražská undergroundová skupina Psí vojáci měla vždy řadu fanoušků. Ti svou věrnost nyní projevili tak, že přes server hithit.cz přispěli ve sbírce částkou 350 tisíc korun na životopisný snímek věnovaný loni předčasně zesnulému lídru skupiny, skladateli a literátu Filipu Topolovi.

Částka, kterou se podařilo v rámci takzvaného hromadného financování neboli crowdfundingu získat, je jednou z nejvyšších vybraných na hudební projekt. Snímek štáb začal připravovat již loni na podzim, kdy nebylo jasné, zda se potřebné granty a další peníze podaří zajistit.

„Celý rozpočet je ještě daleko vyšší, než vybraná částka. Nyní máme pokryty asi dvě třetiny,“ řekl deníku E15 producent snímku a dlouholetý manažer Psích vojáků Romek Hanzlík.

Již na jaře tvůrcům v čele s režisérem Václavem Kučerou přispěl Státní fond kinematografie částkou 800 tisíc.

Koproducentem bude Bio Art

Kromě velké části peněz se již štábu podařilo sehnat i koproducenta – společnost Bio Art, která poskytla filmovou techniku. Tvůrci jednají i s Českou televizí. Ta by se mohla podílet na snímku například poskytnutím archivních záznamů vystoupení Psích vojáků. „Řekl bych, že nyní jsme z nejhoršího venku,“ míní Hanzlík. Pokud by však film nakonec nevznikl, podle pravidel hithit.cz by museli tvůrci peníze donátorům vrátit.

Systém hromadného financování je v Česku inspirován zahraničními projekty v čele s kickstarter.com. Zpočátku fungoval pro začínající a neznámé umělce či podnikatele. V posledním roce ale láká čím dál známější jména. Peníze na projekty vybrali například Xavier Baumaxa, Monika Načeva, Mňága & Ždorp či pořadatelé festivalu United Islands.