Firmy řeší, co se zábavními akcemi ve dnech smutku

party, večírek, ilustrační foto

party, večírek, ilustrační foto Zdroj: fcukyouverymuch.blogspot.com

Třídenní státní smutek v souvislosti s úmrtím bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla postavil řadu firem a agentur před otázku, zda pořádat či zrušit již domluvené vánoční večírky nebo jiné společenské akce vážící se k nadcházejícím svátkům. Podle informací deníku E15 pořadatelské firmy akce většinou neruší, snaží se do nich včlenit pietní prvek, případně se domlouvají na náhradních termínech. Až v novém roce se uskuteční také původně vánoční večírek vydavatelství Mladá fronta.

„Jestliže klient už zařízenou a zaplacenou akci narychlo zruší, bývá to, bohužel, bez náhrady,“ říká Marek Lichtenberg z pořadatelské agentury QAM. „Není to však náš případ, my organizujeme v pátek vánoční večírek pro jednu plzeňskou firmu, která ho pořádá.“ Ani pořadatelská firma Parníky Praha nezaznamenala rušení zábavních plaveb po Vltavě.

Michal Bartoš ze společnosti Lemon Productions říká, že zruší-li klient akci třeba právě z pietních důvodů, je vyrovnání mezi ním a organizátorem či organizátory věcí dohody, která se obejde bez stornopoplatku. „Někdy to komplikuje fakt, že se na akci podílí více subjektů, ale dohodnout se lze vždy,“ domnívá se Michal Bartoš. Klienti jeho firmy už své letošní večírky absolvovali, na smuteční dny není plánován žádný.

Česko drželo smutek za exprezidenta Havla i oběti teroru. Babiš ho chce i za Gotta (†80) >>>

Jednou z možností je akci přesunout – v případě vánočního večírku třeba z ní učinit novoroční party. „To je, mimochodem, ve firmách stále častější jev. Lidé mají dnes novoroční akce dokonce možná raději, než vánoční party. Když zaměstnavatel večírek platí, chce, aby na něj lidé přišli, a čím blíž Vánocům, tím bývá návštěvnost menší,“ míní Bartoš.

Havel by si nepřál rušení koncertů

Společnost Nova Art rovněž neodvolává společenské akce. Tato firma však nepořádá zábavné večírky, ale koncerty menších hudebních těles. „Víme, že by Václav Havel nechtěl, aby se rušily kulturní setkání, a tak naše koncerty, které jsou v tyto smuteční dny domluvené, odvolávat nebudeme,“ říká Radoslava Froňková, ředitelka Nova Art. „Kdyby šlo o čistý pop, asi bychom o tom uvažovali, ale jde o produkci vážné hudby, se kterou je možné vhodně spojit i pietní prvek,“ dodává ředitelka agentury, která pracovala také pro produkci Havlova filmu Odcházení.

Formu pietní vzpomínky na Václava Havla zvažují také pořadatelé středečního vánočního koncertu Michala Prokopa a kapely Framus Five v divadle Archa. Přesně na tři dny státního smutku za Václava Havla také vycházejí tři koncerty skupiny Tři sestry v Paláci Akropolis. Hudebníci na každém z koncertů uctí památku zesnulého politika a dramatika minutou ticha.

Zrušena byla naopak tisková konference italské popové skupiny Ricchi e poveri a dva koncerty Michala Davida, které se měly tuto středu a čtvrtek konat ve Velkém sále Lucerny.