Fischer bleskově splácí dluhy. Za týden získal přes pět milionů

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: E15 Anna Vackova

Na účet prezidentské kampaně Jana Fischera dorazilo za posledních šest dní 5,3 milionu korun. Fischer prý dluží již jen firmě Media Master - asi 3,55 milionu korun. Fischerovy dluhy předtím činily asi pět milionů a příští ministr financí sliboval, že je do dneška uhradí.

Designovaný premiér Jiří Rusnok v pondělí oznámil, že Fischer bude v jeho úřednické vládě ministrem financí a vicepremiérem. Fischer pak řekl, že co nejdříve splatí dluhy za svou prezidentskou kampaň. „Tohle je můj závazek soukromý, s kterým se samozřejmě v nejbližší době vyrovnám, pokud ne dnes, tak zítra (v úterý). Ta jednání pokročila tak, jak jsem sliboval. Jména sponzorů uvidíte na transparentním účtu,“ uvedl. Dnes zatím nereagoval.

Posledním pohybem na účtu Fischerovy kampaně byla dnes před polednem částka 980 310 korun. Krátce předtím Martin Hakauf z Fischerova týmu sdělil, že politikovi chybí asi 930 tisíc korun, aby srovnal své závazky. Brzy ráno na Fischerův účet přibyly dva miliony korun, u kterých bylo v poznámce uvedeno jméno David Sivor. V pondělí dopoledne dorazilo na účet 1,34 milionu, u nichž se ale žádné konkrétní jméno neobjevilo. Peníze poslal podnikatel Ladislav Dráb, pro kterého Fischer dosud pracoval. Informaci serveru Aktuálně.cz Dráb ČTK potvrdil.

Přátelství a „náhodné“ načasování

Příspěvek byl podle něj domluven již od konce května a na účet měl dorazit do konce minulého měsíce, ale podařilo se jej „dát dohromady“ až nyní. „Tohle bylo dohodnuto dávno předtím, než vůbec pan Fischer věděl nebo nevěděl, že bude tahle situace a že mu bude nabídnuto toto místo,“ řekl Dráb s odkazem na Fischerovu nadcházející ministerskou pozici.

Hlavním důvodem finančního daru i zaměstnání neúspěšného prezidentského kandidáta bylo podle Drába přátelství. O tom, zda se Fischer po skončení svého vládního angažmá vrátí do energetické skupiny CE Group, kterou Dráb vede, se prý zatím nebavili. On sám by však Fischerův návrat uvítal.

Milion dostal v posledním týdnu (4. července) Fischer od právníka Daniela Paľka, předsedy představenstva právnické firmy BSP Lawyer Partners, který dar už dříve slíbil. Z účtu kampaně poté bylo odesláno 1,44 milionu korun, podle poznámky k transakci za pronájem reklamních ploch. Několik menších částek pak směřovalo na úhradu pronájmu reklamních panelů či výrobu plakátů.

Fischerovy náklady na kampaň k lednové přímé volbě prezidenta se odhadují na 25 milionů korun. Největším sponzorem byl podnikatel Tomáš Chrenek, který deníku Dnes již dříve řekl, že na kampaň dal 14 nebo 15 milionů. I Dráb a Paľko ovšem přispěli několika dary v řádu milionů korun. Dráb dal již v dubnu Fischerovi 2,9 milionu korun, Paľko, který zastupuje například službu Poplatkyzpět.cz, jejímž prostřednictvím se klienti bank soudí o vrácení úvěrových poplatků, věnoval dříve 2,5 milionu korun.

Fischerova kandidatura na hlavu státu skončila s pětimilionovým dluhem. Jako jediný z devítky kandidátů dluhy nesplatil ani po uplynutí zákonné lhůty.

David Klimeš: Nepíše se rok 2009. Fischer nepomůže