Fischer si přivedl dalšího náměstka. Je jím Lubomír Toman

Nový ministr financí Jan Fischer hovoří s novináři poté, co byl 10. července v Praze uveden do úřadu. V pozadí je premiér Jiří Rusnok.

Nový ministr financí Jan Fischer hovoří s novináři poté, co byl 10. července v Praze uveden do úřadu. V pozadí je premiér Jiří Rusnok.

Po Evě Anderové, která v pátek na postu náměstka ministra financí nahradila odvolaného Zdeňka Zajíčka, došlo dnes k další změně. Přišel Lubomír Toman, nový náměstek se zodpovědností za hospodaření státu a informatiku.

Ministr financí Jan Fischer jmenoval náměstkem pro hospodaření s majetkem státu a informatiku Lubomíra Tomana. Ten nahradil v pátek odvolaného Zdeňka Zajíčka. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Fischer vedle Zajíčka v pátek odvolal z postu náměstka rovněž Tomáše Zídka, kterého nahradila Eva Anderová.

Podle ministerstva v případě Tomana jde o nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. V roce 1992 mimi jiné působil v misi Organizace spojených národů UNPROFOR v bývalé Jugoslávii.

Hlavními úkoly nového náměstka bude podle ministra Fischera analýza stavu IT projektů v resortu, s důrazem na efektivitu výdajů uhrazených za IT projekty, a vyhodnocení stavu přípravy čerpaní finančních prostředků v rámci nového programového období. „Ve spolupráci s novým náměstkem se zasadím o to, aby stát zodpovědně a profesionálně vykonával vlastnická práva v podnicích se státní majetkovou účastí,“ uvedl Fischer.

PROFIL: Fischer jde už zase s pány na led