Fuksu nahradí Bendl. Špatný vtip, říká Sobotka

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: Eduard Erben, E15

Jméno nového šéfa rezortu zemědělství oficiálně oznámí až ve čtvrtek odpoledne prezident Václav Klaus, ale už nyní je jisté, že jím bude předseda středočeské organizace ODS Petr Bendl. Informaci dnes večer potvrdil mluvčí vlády Jan Osúch.

O Bendlovi, někdejším středočeském hejtmanovi a lídrovi tamní ODS, se jako o možném ministrovi spekuluje už od úterý, kdy Nečas překvapivě oznámil konec působení Fuksy v kabinetu.

„Mohu potvrdit, že předseda vlády navrhne do funkce ministra zemědělství pana Petra Bendla,“ oznámil dnes večer mluvčí Osúch.

Bendla jako nejpravděpodobnějšího kandidáta už dříve potvrdily zdroje blízké vládě i občanské demokratické straně. „Říká se to a vím, že Bendl po tom strašně touží, proto podrazil většinu v krajském vedení ODS,“ řekl například hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) agentuře Mediafax. Sám ale ještě informace potvrzené neměl: „Bendl se mi obvykle svěřuje, tentokrát si ale hraje na tajemného.“

„Novým ministrem bude Středočech, tak jsou karty zkrátka rozdané, aby si tento region nestěžoval, že přišel o svého ministra,“ uvedl šéf pražské ODS Boris Šťastný. I podle něj většina indicií vedla k Bendlovi. „Je velmi nepravděpodobné, že by ministrem byl někdo z těch, kdo se v úterý postavili za Petra Tluchoře - ten se vydal na politické scestí,“ připojil Šťastný.

Sám Bendl dnes své možné vládní angažmá komentovat nechtěl. Nečas se dnes omezil na vyjádření, že jméno Fuksova nástupce má, je s ním domluven a nový ministr by mohl být znám v několika dnech. Jméno nového člena vlády zatím oficiálně neznají ani koaliční partneři z TOP 09 a Věcí veřejných. Bendlovo jméno údajně premiér oznámil Klausovi už v úterý, když jej požádal o Fuksovo odvolání z vlády. „Václav Klaus chtěl dát najevo odstup od aktuálních kroků,“ řekl ČTK významný politik ODS.

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky by jmenování Bendla do čela ministerstva zemědělství bylo „velmi špatným vtipem“. Bendl se nikdy v zemědělství neangažoval a pravděpodobně o něm nic neví, míní lídr ČSSD. Někdejšímu hejtmanovi vyčítají sociální demokraté také to, že inicioval údajně netransparentní prodej středočeských nemocnic.

Rošádou v křesle ministra zemědělství chce Nečas podle pozorovatelů posílit svou pozici před říjnovým kongresem ODS. Fuksa je totiž vnímán jako příznivec někdejšího šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Právě za ním přitom stojí velká část významné středočeské organizace strany. Formálně jí zatím šéfuje právě Bendl, který dnes ale nezískal novou nominaci na vedení regionálního sdružení ODS ani od své mateřské organizace v Kladně.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.