GIBS prošetřuje kriminalisty, kteří odložili zprávu Babišova syna o nedobrovolném pobytu na Krymu

Andrej Babiš jr.

Andrej Babiš jr. Zdroj: archiv

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá tím, jak a proč kriminalisté v Praze 1 odložili oznámení syna premiéra Andreje Babiše (ANO), že je nedobrovolně na Krymu. 

Napsal to server Seznam Zprávy. Policisté oznámení Babiše mladšího odložili, aniž s ním mluvili. Babišův syn v reportáži Seznamu Zprávy uvedl, že jeho otec ho chtěl dostat z Česka kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž oba čelí obvinění z dotačního podvodu.

Na GIBS se kvůli prověření postupu kriminalistů obrátili žalobci Městského státního zastupitelství v Praze. "Je na místě prověřit postup příslušníků policejního orgánu všemi zákonem předpokládanými nástroji tak, aby bylo zcela objektivně zjištěno, že jejich jednání nenaplňuje znaky trestného činu," uvedl pro Seznam mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Andrej Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo.

Premiér to popírá, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Pokus o vyslovení nedůvěry vládě, který ve Sněmovně kvůli informacím z reportáže vyvolala opozice, menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD ustál.

Prověřování údajného únosu Babišova syna na Krym, o kterém dostala česká policie informaci na přelomu loňského a letošního roku, kriminalisté ukončili s tím, že se žádný trestný čin nestal. Podle úředního záznamu se spokojili se zaslanou fotografií Babiše juniora a aktuálního vydání novin, napsal už dřív server iROZHLAS.cz. Policie tvrdí, že v případu dělala více, co konkrétně, ale nepřiblížila.

Po zveřejněné reportáže Seznamu Zprávy začala policie údajný únos Babiše mladšího znovu vyšetřovat pro podezření z trestného činu zavlečení. V pondělí k tomuto případu na policii vypovídal premiér Babiš.