Hamáček má koronavirus. Pozitivní test mu vyšel po setkání s ministrem Tomanem

Vicepremiér Jan Hamáček

Vicepremiér Jan Hamáček Zdroj: Úřad vlády ČR

Jan Hamáček a Miroslav Toman (ČSSD) přicházejí na jednání vlády.
Vicepremiér Jan Hamáček
Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD)
4
Fotogalerie

Pozitivní testování na koronavirus vyšlo vicepremiérovi a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi. Předseda ČSSD se nechal otestovat po setkání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. U toho se koronavirus potvrdil v neděli. S Tomanem se kromě Hamáčka podle informací sešli i další členové vedení ČSSD. Jejich testy na koronavirus však byly negativní. 

Šéf Ústředního krizového štábu Hamáček zůstává po potvrzení nákazy v domácí karanténě. Ještě než se ministr uchýlil do karantény, v neděli sledoval z řídicího centra s policisty dění na Staroměstském náměstí, kde se konala demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením.

Členové užšího vedení ČSSD byli podle Hamáčka v dobrovolné karanténě po doporučení lékařů, i když na jednání dodrželi všechna vyžadovaná opatření. „Ano, mám bohužel také koronavirus, testy na covid-19 potvrdily, že jsem pozitivní. Pravděpodobně jsem se nakazil na jednání s ministrem zemědělství. Jsem doma v izolaci, ale pracuji dál online, včetně jednání vlády. Prosím, dávejte na sebe pozor,“ napsal dnes Hamáček na twitteru. Jednání vlády i dalších orgánů se v posledních týdnech konají prostřednictvím videokonferencí.

V domácí izolaci byli už dřív místopředsedové ČSSD a ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová. Nevyhnula se ani politikům za hnutí ANO, v dobrovolné izolaci byl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček. Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na konci srpna se koronavirus potvrdil v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testována bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a více než deset poslanců bylo týden v karanténě.