Happening za Smetanu: tvůrci Českého snu malovali tykadla

Happening za Smetanu

Happening za Smetanu Zdroj: ctk

Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda na volebním billboardu ODS přimalovali tykadla senátnímu kandidátovi strany Tomáši Töpferovi. Happeningem na pražské Pankráci chtěli podpořit olomouckého řidiče autobusu Romana Smetanu. Ten měl v pondělí nastoupit do vězení za to, že před sněmovními volbami v roce 2010 pokreslil volební plakáty. Klusák a Remunda natáčejí se Smetanou dokument, který by měl mít premiéru na konci října.

„Právě v době, kdy se má Roman vrátit do vězení, nám došlo, že už nechceme jen postávat za kamerou, ale rozhodli jsme se zpoza ní vystoupit a dle našeho soudu vyjádřit mu podporu tím nejdůvěryhodnějším způsobem - následovat jeho čin, veřejně a s vědomím následků,“ uvedli Klusák s Remundou.

Smetanu prý nepovažují za vandala nebo „společnosti škodlivé individuum“. „Měli jsme možnost ho osobně poznat na vlastní oči a naprosto rozumíme jeho potřebě dozdobit nevkusné politické reklamy, se kterými byl nucen korzovat ve svém autobusu po městě. Roman prostě a jednoduše nechtěl být pojízdným billboardem s tváří Ivana Langera, jehož prý nejvlivnější mafiáni polistopadové éry v odposleších zmiňují jako svého kámoše ve vládě,“ uvedli dokumentaristé.

Billboard ODS si prý pro svůj veřejný protest vybrali pro to, že ODS jako jediná po Smetanovi požadovala finanční náhradu za pokreslené billboardy. Töpferovu tvář zvolili náhodně, „ozdobit“ tykadly chtějí ještě plakát s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Rozpoutat prý chtějí společenskou debatu o tom, zda by mělo být trestné, když občan doplní svým vzkazem politickou reklamu ve veřejném prostoru.

Smetanovi v pondělí vypršel termín pro nástup do vězení. Podle Klusáka se ale trestu vyhýbat nebude a do věznice nastoupí. „Máme náznaky, že by se chtěl brzy objevit na veřejnosti a tu energii, že se musí opět vrátit na 60 dnů do vězení, chce zúročit tak, aby u toho spousta kamer a fotoaparátů byla, i když se šíleně stydí,“ řekl Klusák. Na dotaz, zda Smetana vystoupí během nynějších krajských a senátních voleb, odpověděl, že je to velmi pravděpodobné.

Happening za SmetanuHappening za Smetanu | ctk

Smetana ještě jako řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, jež si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Tvrdil, že pomalováním reklam chtěl vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz.

Nejvíc Smetanových kreseb patřilo občanským demokratům, kteří se u soudu domáhali toho, aby řidič uhradil škodu 15.667 korun. Škodu uhradil, odmítl však vykonat veřejně prospěšné práce. Soudkyně Markéta Langerová, manželka politika ODS Langera, mu proto trest změnila na 100 dní vězení. Smetanovi zbývá odpykat si za mřížemi ještě 67 dní. Trest mu byl předčasně v květnu přerušen kvůli stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).