Hašek hájí policisty. Propouštění by rozvrátilo systém

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: mediafax

Vedení ČSSD zásadně nesouhlasí se zvažovaným snížením počtu policistů o přibližně 10 tisíc. Podle místopředsedy strany, jihomoravského hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška by to přineslo rozvrat celého bezpečnostního systému v zemi. Ministrovi vnitra Janu Kubicemu dnes zaslal dopis, v němž jej žádá o setkání s hejtmany a vysvětlení připravovaných opatření.

Poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc v této souvislosti upozornil na to, že podle bezpečnostních analýz by počet policistů v ČR neměl poklesnout pod 40 tisíc, protože by pak mohly vzniknout problémy se zajišťováním bezpečnosti.

Podle současné podoby návrhu rozpočtu na rok 2012 bude ministerstvu vnitra chybět oproti letošku zhruba 1,85 miliardy korun. A to i přesto, že bude rozpočet v porovnání s letošním rokem vyšší o téměř 394 milionů korun. Úřadu totiž každým rokem rostou mandatorní výdaje, zároveň ale musí zaplatit závazky i z minulosti, s nimiž rozpočet nepočítá, a má dostat i méně peněz na provoz a investice. Dnes o tom informoval mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Rozpočet policie se podle ministerstva bude muset snížit o zhruba 1,37 miliardy korun, hasičského sboru o asi 306,5 milionu korun a centrálního úřadu a jím zřizovaných organizací o asi 172 milionů korun. Ministerstvo vnitra letos hospodaří s rozpočtem ve výši zhruba 50,83 miliardy korun, návrh rozpočtu na příští rok počítá se zhruba 51,22 miliardy korun.

Odbory začaly na září plánovat protest

Rozpočtové škrty se nelíbí policejnímu prezidentovi, odborová Unie bezpečnostních složek (UBS) začala na září plánovat protestní akci v Praze. Odboráři navíc podle předsedy UBS Zdeňka Buřiče získali informaci o tom, že by se měl do konce roku 2013 snížit počet policistů na 30 tisíc. Mluvčí policejního prezidenta Pavla Kopecká k informacím odborů o údajném plánu zbavit se zhruba čtvrtiny policistů řekla, že je nemůže potvrdit ani vyvrátit. „V současné době probíhá analýza dopadů na činnosti policie v souvislosti s návrhem rozpočtu pro Policii ČR na příští léta,“ sdělila.

Už nyní se pohybují počty policistů těsně nad kritickou hranicí. Návrh na snížení jejich stavu o 10 tisíc je podle Tejce v naprostém rozporu s cílem zajistit bezpečnost veřejnosti.

„Dopady (propouštění) by nepocítil premiér ani ministr vnitra, kteří o své ochranky nepřijdou, ale všichni ostatní občané,“ prohlásil Hašek. Snižování početních stavů policistů by přineslo rušení policejních stanic, prodlužování dojezdových časů hlídek ke kriminálním činům i nehodám a zejména zhoršení celého Integrovaného bezpečnostního systému v ČR.

Hašek: Kraje nebudou policii financovat za stát

Hašek zdůraznil, že vláda a vnitro nemohou v budoucnu automaticky počítat s tím, že kraje a radnice budou za stát financovat policii. „Již loni byly sníženy náklady na provoz policie. Pomohly kraje, města a obce. Jejich možnosti jsou ale také omezené,“ uvedl Hašek. Například Jihomoravský kraj poskytl letos 20 milionů korun ze svého rozpočtu pro zachování šesti policejních a sedmi hasičských stanic v regionu.

Místopředseda ČSSD se domnívá, že stát už více na policii šetřit nemůže. Policejní prezident Petr Lessy včera uvedl, že policie letos hospodaří s rozpočtem 28,4 miliardy korun, což jsou finance nutné „na přežití“. Vnitro ale uvažuje o tom, že policii sníží rozpočet na rok 2012 o 1,3 miliardy.