Hladiny řek stoupají, na Svratce je stav ohrožení

Záplavy hrozí na řece Svratce

Záplavy hrozí na řece Svratce Zdroj: ctk

Boj s ledem. Nahromaděné kry v potoce rozlily Úterský potok ve vesničce Mydlovary na severním Plzeňsku.
Nahromaděné kry v potoce rozlily Úterský potok ve vesničce Mydlovary na severním Plzeňsku. Ledové překážky od rána bránily průtoku vody a hrozilo zaplavení obce. Dva bagry celé odpoledne rozbíjely led. Zbylých 120 metrů masivního úseku museli hasiči odstřelit
Na říčce Balince v Balinách na Žďársku došlo k ucpání koryta řeky a následně k jejímu rozlití do okolních polí. Vodohospodáři byli nuceni vyhlásit druhý povodňový stupeň a na vyproštění ledu byli povoláni hasiči.
Hasiči evakuovali 25. února v Dolní Sytové na Semilsku čtyři lidi, nikdo však nebyl v žádném velkém nebezpečí. Voda zde kvůli krám na jezu zaplavila deset objektů, převážně rekreačních.
Nahromaděné kry v potoce rozlily Úterský potok ve vesničce Mydlovary na severním Plzeňsku. Ledové překážky od rána bránily průtoku vody a hrozilo zaplavení obce. Dva bagry celé odpoledne rozbíjely led. Zbylých 120 metrů masivního úseku museli hasiči odstřelit. Na snímku střelmistr umisťuje nálože.
7
Fotogalerie
Na Vysočině kvůli dešti a tání stouply hladiny řek. Na Svratce v Borovnice začal před polednem platit třetí povodňový stupeň, který znamená ohrožení. Procházejí tam ledové kry, voda se podle borovnického starosty Edvarda Holeše vylévá na louky.

Třetí stupeň platil na hodinu od půlnoci na Svratce i v Dalečíně, což bylo podle vodohospodářů rovněž způsobeno procházejícími ledy. Dnes ráno se tam hladina držela na druhém stupni. Na dalších osmi místech v kraji platí na tocích povodňový stupeň číslo jedna, tedy bdělost.

Hasiči na Vysočině zasahovali v úterý kvůli vodě na čtyřech místech. V Mírovce u Havlíčkova Brodu se říčka Šlapanka k večeru vylila do zahrad, v Bobrové na Žďársku stekla lidem na zahrady voda z polí, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. V Dalečíně se teď voda ze Svratky nikde nerozlévá. „Pokud nebude pršet, myslím, že to bude dobré,“ předpokládá starosta Pavel Kadlec. Záplavy již na několika místech hrozí několik dní.

První stupeň povodňového nebezpečí stále platí i v pardubickém kraji, na Doubravě v Pařížově je vyhlášen druhý stupeň. Hladiny stouply kvůli oteplení, tání sněhu ve středních a vyšších polohách a úterním srážkám. Uvedl to vedoucí vodohospodářského dispečinku Jiří Petr.

Na severu Čech pomáhala těžká technikaNa severu Čech pomáhala těžká technika | ctk

Přehrada v Pařížově je zcela naplněna. Takzvaná bdělost platila dopoledne v Cerekvici a Dašicích na řece Loučná, v Luži a Úhřeticích na Novohradce, v Přemilově na Chrudimce a v Lichkově na Tiché Orlici. Loučná v noci dosáhla dokonce třetí stupeň povodňové aktivity v Cerekvici nad Loučnou, později ale klesla na první povodňový stupeň.

Podle Petra se při panujících vyšších teplotách dá během dneška očekávat další vzestup hladin. Na některých místech tekly proudy voda a bahna ze svahů, v okolí Vysokého Mýta byl kvůli tomu dopoledne omezen nebo zastaven provoz na několika úsecích většinou místních silnic.